Het Jaar van het Konijn

Het Jaar van het Konijn is afgelopen dinsdag begonnen. Dat vieren ze in China met een groot feest, dat wel twee weken duurt. Mensen dansen en steken vuurwerk af, ter ere van het Konijn en om boze geesten te verdrijven. Zoals je bij ons als sterrenbeeld Kreeft bent, of Vis, of Stier, zo word je in China onder een heel ander teken geboren. Als Paard, als Hond of, als je veel geluk hebt, als Konijn.

Konijnen zijn de leukste dieren die er zijn, maar dat weet bijna niemand. Vaak slijten ze hun bestaan in een klein hokje. Daar zitten ze maar wat voor zich uit te suffen. Omdat een konijn zulke zachte geluidjes maakt dat je ze alleen hoort als je je hoofd vlak naast het zijne houdt, vergeten mensen het konijn vaak bijna. Maar als een konijn los mag rondlopen door het huis, blijkt hij bijzonderder dan de poes, en zachter om te aaien. Het konijn wordt plat als een pannenkoek, als je hem aait, en knarst zachtjes met zijn tanden. Een konijn is bijna een nog betere vriend dan een hond. Je tranen mag je afdrogen aan zijn zijdezachte oren, en hij stinkt nooit.

Ik heb een konijn gekend dat als beste vriend een eend had. Elke dag speelden ze samen in de tuin. De eend zat al vroeg, als de zon opkwam, te wachten voor de keukendeur, kwakend van voorpret. Mijn eigen konijn had een sigarenwinkel. Met zijn voorpootjes leunde hij op het muurtje dat mijn moeder gemetseld had rond haar kruidentuin. Uit zijn bek stak vaak, bij wijze van sigaar, een takje rozemarijn. Mijn konijn rook heerlijk uit zijn bekje. Veel klanten kwamen er niet.

Konijnen houden niet van rommel. Ze bemoeien zich overal mee, net als hun soortgenoot in het beroemde kinderboek Winnie the Pooh van A. A. Milne. Rondslingerende sokken worden met een woeste zwaai van het kopje omhoog gegooid. Loszittende stukjes behang trekt het konijn graag van de muur en eet ze dan op. Keutelen doet hij op een bak, net als de poes. Konijnen kunnen dansen van vreugde. Met vier pootjes tegelijk springen ze in de lucht en draaien zich dan om, hoog boven de grond. Als een konijn heel gelukkig is, gaat hij rollen. Dan zie je zijn buik. Iets zachters bestaat er niet op deze wereld.

Mijn konijn, Moppie Poffertje Hazebroek, was een Hollanderkonijn, een wit konijn met een grijs maskertje rond zijn oren en zijn ogen. Moppie hield van melk, van chips, van spekkies. Hij keek televisie, languit liggend op het vloerkleed. Hij had een eigen plaats op de bank. De poes was bang voor hem. Graven kon hij niet. Als je een kanon naast zijn hoofd afvuurde, keek hij hoogstens verbaasd opzij. Babykonijntjes maken kon hij niet. Toen er eens een ander konijn op bezoek kwam, sprong hij op haar hoofd. Heb jij ook een bijzonder konijn? Zoals Moppie of Bo Bo, het Taiwanese konijn met een oor, dat denkt dat hij een hond is (zie foto)? Schrijf het ons. Doe er een foto van jezelf en je konijn of een tekening bij. Dan wordt dit echt het Jaar van het Konijn.

Stuur je brief, met foto of tekening van je konijn voor 1 maart naar de Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Zet je naam, leeftijd en adres op brief en foto of tekening. Zet KONIJN op de enveloppe. De bijzonderste konijnen plaatsen we op de Kinderpagina en krijgen een feestelijke knaagstaaf uit de dierenwinkel toegestuurd.

    • Judith Eiselin