Fotobiënnale in Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut (NFI) in Rotterdam organiseert met ingang van volgend jaar weer een tweejaarlijks fotofestival. De biënnales (exposities, lezingen, symposia) zullen zich richten op actuele internationale fotografie en telkens een centraal thema behandelen. Dit meldt het NFI in zijn gisteren verschenen nieuwsbulletin NFI news.

De organisatie van een dergelijk evenement behoort tot het takenpakket dat het NFI bij zijn oprichting in 1993 kreeg opgelegd. Tot nu toe is er pas één keer, in 1994, een biënnale geweest onder de titel Photo International. Andere Nederlandse fotobiënnales worden in Groningen en Naarden georganiseerd.

De eerste editie van het nieuwe Rotterdamse festival (budget: circa een miljoen gulden, waarvan de helft voor rekening van het NFI) vindt plaats in april 2000, met als thema de wijze waarop fotografen vorm geven aan hun sociale engagement. Naast het NFI zullen ook andere Rotterdamse kunstinstellingen aan de biënnale deelnemen, waaronder kunstcentrum Witte de With, het Centrum Beeldende Kunst en het centrum voor nieuwe media V2. Behalve actuele fotografie zal tijdens het festival ook aandacht worden geschonken aan historische fotografie. Zo wordt tijdens het eerste festival een expositie getoond over Plaatwerk, het Nederlandse tijdschrift voor documentaire fotografie dat verscheen van 1980 tot 1988.

De Rotterdamse biënnale in april 2000 zal deel uitmaken van het internationale Festival of Light, waaraan fotoinstellingen deelnemen uit 25 landen, verspreid over de hele wereld, die gezamenlijk activiteiten organiseren rond hun eigen fotografiefestival.

De gemeente Rotterdam legt momenteel evenals de gemeente Amsterdam de laatste hand aan plannen voor een Instituut voor de Beeldcultuur, waar staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) om heeft gevraagd. In zo'n instituut zou ook het uit het Wertheimer-legaat te financieren fotomuseum kunnen worden ondergebracht.