Even niet schieten

Een Albanese opa krijgt een flesje bronwater van een Servische politieman. Deze foto koos de World Press Photo Kinderjury woensdag in Amsterdam als beste foto van het jaar. Hij werd gemaakt door de fotograaf Srdjan Ilic tijdens de oorlog in Kosovo in Joegsolavië.

Dankzij het Nederlandse jurylid Marina van Maanen (12) uit Dodewaard heeft de foto gewonnen ,,Hij zat eerst niet in de finale. Maar ik zei: kan deze er ook nog bij?'' Marina vindt de foto de mooiste omdat hij een verhaal vertelt. ,,Zonder dat je het leest, weet je waarover het gaat. De soldaat geeft die man te drinken. Het is een gebaar. Hij geeft iets. Er was rook enzo, dus ik denk dat die man niets meer heeft.'' Marina leest bijna nooit de krant. Maar ze kijkt wel eens naar `de plaatjes'. Ze weet wel waar Joegoslavië ligt. En dat er oorlog is in Kosovo.

Elk jaar stelt de leiding van de World Press Photo-wedstrijd een jury samen met kinderen uit de hele wereld. De kinderen kiezen uit 400 krantenfoto's de mooiste uit. Er is ook een jury met volwassenen. Zij kiezen meestal een foto met veel ellende erop. Deze keer kozen ze bijvoorbeeld een foto van een huilende vrouw op een begrafenis in Kosovo. De kinderen willen liever een foto met iets vrolijkers, iets positievers. De winnaar van dit jaar is ook genomen tijdens de oorlog in Kosovo. Maar de booschap is positief. De politieman geeft iets. Misschien gaat hij straks weer schieten, maar nu is hij even aardig.

In de Kinderjury zitten kinderen uit Finland, Peru, Azerbaidzjan, Bangladesh en nog een paar. Ze hebben allemaal een eigen tolk die alles wat de kinderen zeggen, fluisterend moet vertalen. Als de kinderen samen spelen, gebruiken ze veel gebarentaal. Of ze tekenen wat ze nodig hadden. Met z'n allen hebben ze een speurtocht gemaakt door Amsterdam. Daarna aten ze pannenkoeken. Marina werd dikke vriendinnen met Juli Kovács uit Hongarije. Ze kunnen elkaar niet verstaan, maar ze hebben toch veel lol. Marina heeft geleerd wat pannenkoek in het Hongaars is: `palacsinta'. En Juli weet nu wat pannenkoek in het Nederlands is: `pannenkoek'.

Divine Munyanyi (12) uit Zimbabwe zit ook in de jury. Hij weet waar de winnende foto over ging; de oorlog in Joegoslavië kent hij van CNN. Divine: ,,Ik koos zelf een foto van twee jonge jachtluipaarden die hun pootjes op een baby-hert leggen.'' Deze foto uit Kenia heet `Eerste les in doden' en kreeg een prijs van de volwassenen-jury. De jachtluipaarden staan op het punt om het hertje dood te bijten. Maar dat zie je niet. En Divine wist het niet. ,,Dus je denkt dat ze hem gaan vermoorden? Wat erg!''

Divine is een week in Nederland. Voor het eerst van zijn leven heeft hij sneeuw gezien. ,,De sneeuw is heel mooi. Ik heb ook sneeuwballen gegooid. Het is wel heel erg koud hier.'' Divine's moeder heeft speciaal voor deze reis een grote ijsmuts gebreid. Het ziet er grappig uit. Het kleine zwarte hoofdje verdwijnt helemaal in de enorme blauwe muts. Divine zou hier best willen wonen, al had hij dinsdag last van heimwee. ,,Het leven is hier makkelijker. Nederland is een ontwikkeld land. Ik heb geen arme mensen gezien. De mensen dragen dure kleren en ik zag veel mooie auto's. Vooral de taxi's zijn prachtig. In Zimbabwe hebben we alleen maar Mazda's en Nissans.''

    • Wilfred Takken