ECB wijkt niet: rente onveranderd

Terwijl de Duitse minister van Financiën Lafontaine openlijk heeft gepleit tegen begrotingsbeperking en de Duitse vakbonden een loonstijging van 3,2 tot 4,2 procent overeenkwamen, heeft de Europese centrale Bank de rente onveranderd gehouden op 3 procent.

De beslissing om het belangrijkste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, niet te verlagen bleek na afloop van de tweewekelijkse bijeenkomst van de Raad van bestuur van de ECB. De ECB zei na afloop in een verklaring dat de vooruitzichten voor prijsstabiliteit gunstig zijn in het euro-gebied, en dat er geen druk, neerwaarts of opwaarts, op de prijzen kan worden waargenomen.

De vergadering was beladen omdat de Duitse minister van Financiën Lafontaine bij de vergadering aanwezig was in het kader van het voorzitterschap van de Europese Unie dat Duitsland dit halfjaar bekleedt. Lafontaine roept al sinds zijn aantreden vorig najaar de centrale bankiers op tot het verder verlagen van de rentetarieven. Alleen al zijn aanwezigheid bij de ECB-vergadering had op de financiële markten de verwachting versterkt dat de ECB geen rentestap zou nemen om zo de indruk te vermijden dat de centrale bank buigt voor politieke druk.

Hoewel de ECB in zijn verklaring niets zei over de loonontwikkeling in het euro-gebied, nemen waarnemers aan dat de centrale bank niet gelukkig is met het loonakkoord dat de Duitse IG Metall woensdagnacht sloot. De lonen gaan in de metaalsector met tussen 3,2 en 4,2 procent omhoog.

Lafontaine zei na afloop dat de vergadering in een goede atmosfeer was verlopen. Hij herhaalde wat hij die ochtend had gezegd in Brussel tegen leden van het Europees Parlement. Zij stelling is dat in het huidige tegenvallende economische klimaat beter niet kan worden bezuinigd. ,,Men moet sparen wanneer de economie groeit, maar omdat de vooruitzichten onzeker zijn, zou het fout zijn om bestedingsbeperkingen te plegen die toekomstige economische groei kunnen verstoren.'' Hij verwierp het argument dat de openlijke strijd rond het monetaire- en begrotingsbeleid ten koste kan gaan van de geloofwaardigheid van de euro, die de laatste weken fors in koers is gedaald tegenover de Amerikaanse dollar, en zei dat de euro op dit moment niet ondergewaardeerd is ten opzichte van de Amerikaanse munt. ECB maakte deze week juist duidelijk de euro wel licht ondergewaardeerd te vinden. Lafontaine zei echter dat de kracht van de dollar op dit moment de kracht van de Amerikaanse economie weerspiegelt.