DAVE DOUGLAS

Trompettist Dave Douglas, door het tijdschrift Down Beat vorig jaar verkozen tot Jazz Artist of the Year in de categorie `Talent Deserving Wider Recognition' heeft een heel brede smaak. Van Webern en Strawinsky tot jazz, en van klezmer tot Joni Mitchell, op van alles probeert hij zijn stempel te drukken. Op Magic Triangle speelt hij echter uitsluitend eigen stukken in een stijl die aan het werk van wijlen Don Cherry doet denken, met name Complete Communion uit '65. De ritmiek is onnadrukkelijk en heel beweeglijk, en omdat een akkoordinstrument ontbreekt, hebben hij en zijn musici – saxofonist Chris Potter, bassist James Genus en drummer Ben Perowsky – alle ruimte om zich melodisch te laten gelden, soms in contrapuntische vorm.

Net zoals vorig jaar maart in het BIMhuis het geval was, leidt dat tot heldere maar toch spannende structuren die zowel het hoofd als het hart bevredigen. Het titelstuk is een juweeltje van ingehouden dramatiek en kenmerkt daarmee de hele cd. Communiceren op dit niveau, alert en puntig en tegelijk ontspannen, is maar weinigen gegeven, binnen en buiten de jazzmuziek.

Dave Douglas: Magic Triangle (Arabesque Jazz AJ 0139). Distr. Central Music Distribution.

    • Frans van Leeuwen