D66 haalt tv-spotje van scherm

D66 heeft een reclamespotje voor de Statenverkiezingen van de Friese tv gehaald, nadat de Friese kunstenaar Ids Willemsma met een kort geding had gedreigd. Op het bewuste filmpje is het kunstwerk van Willemsma, op de Waddendijk bij Marrum, prominent in beeld. Lijsttrekker Carla Dijkstra roept de kijkers op om D66 te stemmen.

De kunstenaar vindt dat inbreuk is gemaakt op zijn auteurs- en reproductierecht. D66 had geen toestemming gevraagd het `tempeltje' van Willemsma - een groot presenteerblad op twaalf pilaren met daarbovenop 200 ton zeeklei- te gebruiken. Campagneleider Theo Andreae ging er vanuit dat het een ,,openbaar kunstwerk'' is. ,,Bovendien staat het symbool voor de groene ruimte in Friesland.''

Na overleg met advocaten besloot D66 het spotje, dat nog maar één keer was uitgezonden, van het scherm te halen.

Tot grote woede van Willemsma - ,,ik heb niks met D66''- verschijnen er in de tv-spot windturbines door zijn kunstwerk heen. De kunstenaar is juist fel tegenstander van hoge windmolens in Friesland, die naar zijn smaak het open landschap verpesten. Hij noemt de spot ,,provocerend.'' ,,D66 wil Friesland kapotmaken door die rotzooi hier neer te zetten.'' Willemsma strijdt al vijf jaar tegen de bouw van negen windturbines, die boeren op ongeveer 600 meter van zijn kunstwerk willen laten neerzetten. Maandag gaat hij voor de achtste keer naar de Raad van State.

D66 probeert het spotje technisch aan te passen, zodat het tempeltje uit beeld verdwijnt.

Als dat niet lukt, zitten de democraten volgens Andreae met een strop. ,,Zestig procent van ons campagnebudget van 22.000 gulden zit in het spotje.''