Clinton druk bezig om imago op te poetsen

De Grote Overlever, die vorige week nog terechtstond in een impeachment-proces, trok gisteren alweer het land in om campagne te voeren. Bill Clinton was terug in New Hampshire, de deelstaat die hem in 1992 hielp om een aantal eerdere schandalen te boven te komen.

Toen was kandidaat Clinton in grote moeilijkheden gekomen door een vrouw, Gennifer Flowers, die voor de televisiecamera's verklaarde dat ze twaalf jaar lang een buitenechtelijke verhouding met hem had gehad. Bovendien was net uitgekomen in wat voor bochten hij zich eind jaren zestig had gewrongen om maar aan de dienstplicht te ontkomen.

Toch werden Clintons kansen op het presidentschap niet in de knop gebroken bij de voorverkiezingen in New Hampshire, gisteren op de dag af zeven jaar geleden. Hij eindigde tegen alle verwachtingen in als tweede, en dat was gezien de omstandigheden mooi genoeg om het als een overwinning uit te leggen. Clinton riep zichzelf uit tot The Comeback Kid. En dankbaar beloofde hij de kiezers in New Hampshire dat hij zou blijven doorvechten ,,tot de laatste hond sterft''.

Voor een zaal vol enthousiaste Democratische geldschieters haalde Clinton gisteravond in Manchester herinneringen op aan die eerdere politieke herrijzenis. ,,Als jullie naar de politieke deskundigen hadden geluisterd'', zei hij, ,,dan was de hond gestorven. Maar jullie besloten dat de verkiezingen moesten doorgaan. Jullie omarmden onze zaak.''

Nu Clinton opnieuw is ontkomen aan een schandaal dat hem fataal leek te worden, voert hij campagne voor politieke steun in de laatste twee jaar van zijn presidentschap, voor zijn plaats in de geschiedenis en voor de kandidatuur van zijn kroonprins, vice-president Al Gore, in de presidentsverkiezingen van het jaar 2000.

Niet iedereen in het conservatieve New Hampshire was overigens blij om Clinton weer terug te zien. Demonstranten wachtten hem op met borden waarop teksten stonden als: Don't come back, kid en Jail to the Chief. En de rechtse krant Manchester Union Leader publiceerde op de voorpagina een hoofdartikel onder de kop: Meneer de president, u maakt ons te schande. Vanuit Arkansas dient zich, minder dan een week na het slot van het impeachment-proces, overigens alweer een nieuwe bedreiging voor Clinton aan. De rechter in het proces van Paula Jones, Susan Webber Wright, blijkt te overwegen de president schuldig te bevinden aan minachting van de rechtbank.