Ceteco smetje op blazoen van Hagemeyer-topman

Topman Andrew Land van handelshuis Hagemeyer, de langst zittende bestuursvoorzitter bij een AEX-fonds, presenteerde gisteren voor de laatste keer de jaarcijfers.

Hagemeyer in 1998

Zijn missie is bijna vervuld, zijn strategie bijna voltooid. Door Hagemeyer de wijde wereld in te sturen en door te diversificeren in nieuwe categorieën heeft topman Andrew Land de afgelopen jaren geprobeerd het handelshuis uit Naarden te beschermen tegen de ,,invloeden van conjunctuur, valutaschommelingen en seizoenen''.

Hij wilde en kreeg voorspelbaarheid, consistentie en continuïteit. Maar op de valreep gooiden de problemen van een zelfstandige dochteronderneming toch nog roet in het eten. ,,Afgelopen jaar heb ik me wel eens afgevraagd of being global nou wel zoveel fun was'', zei Land gisteren in een toelichting op de cijfers.

Door de verliezen en de benodigde herstructurering bij dochter Ceteco, in Latijns Amerika getroffen door aardverschuivingen en schokken op de financiële markten, moest Hagemeyer voor 1998 op de valreep een bijzondere last nemen van 44 miljoen gulden. De nettowinst steeg daardoor niet met het prachtige 26 procent, maar met `slechts' 13,8 procent.

De tegenvaller bij Ceteco, waar Hagemeyer een belang van 66 procent in heeft, is des te zuurder omdat Hagemeyer de bedreigingen van de Azië-crisis wel geheel heeft weten te neutraliseren. De verkoop van sjieke horloges en andere consumentenartikelen in Azië, via dochter HCL, viel tegen. Het bedrijfsresultaat in de regio daalde ook met 5 miljoen gulden. Maar daar stond tegenover dat de Amerikaanse en Europese dochterbedrijven van Hagemeyer vorig jaar voor zo'n 1,5 miljard gulden spullen uit Azië haalden – waarbij de Nederlandse inkopers door de crisis heel wat van de prijs af wisten te praten.

Hagemeyer staat er beter voor dan zijn concurrenten, bijvoorbeeld het handelshuis Eastern Asiatic. Maar Land heeft geen leedvermaak. ,,Als ik kon kiezen, zou ik liever terugkeren naar de situatie in Azië zoals die drie jaar geleden was.''

Hagemeyer houdt zich bezig met de verkoop, marketing en distributie van elektrotechnische materialen in Europa (omzet 5,6 miljard gulden in 1998) en in consumentenproducten, van horloges en software in Azië tot auto's in Nederland en aanstekers in de Verenigde Staten (omzet 8,7 miljard gulden). Vooral in Europa en de Verenigde Staten droegen vrijwel alle bedrijfsonderdelen bij aan de winstgroei.

Een aantal bedrijven werd gisteren bestemd voor de verkoop. Het belangrijkste daarvan (400 miljoen gulden omzet) is de distributie van levensmiddelen en delicatessen in de Verenigde Staten, een activiteit waar Wessanen waarschijnlijk grote belangstelling voor heeft. Gisteren kondigde Land ook een overname aan (omzet 230 miljoen gulden) in een nieuwe tak van sport. Het Engelse bedrijf Parker verkoopt beschermende kleding en producten voor op de werkvloer, een markt die sterk groeit door steeds scherpere wetgeving. ,,Daar willen we over een paar jaar een paar miljard omzet behalen'' zei Land.

Hij wilde niet veel duidelijker worden in zijn prognoses, ook niet over het percentage van de winstgroei, om zijn opvolger niet voor de voeten te lopen. Reden waarom hij, in iedere geval het eerste jaar, ook geen zitting zal nemen in de raad van commissarissen van Hagemeyer.

Land, die dit jaar zestig wordt, werd in 1986 door de financiers naar het kwakkelende Hagemeyer gelokt om het handelshuis weer op orde te krijgen. Tien jaar later redde hij de belangrijkste Nederlandse branchegenoot Borsumij Wehry, nadat daar de top in opspraak was gekomen. In april neemt hij afscheid.

Zijn opvolger is Rob ter Haar, afkomstig uit het bestuur van supermarktconcern Laurus (en daarvoor Unigro). Land bevestigde desgevraagd het te betreuren dat zijn opvolger van buiten moest komen. ,,Maar een van de kandidaten werd ziek'', zei Land. ,,En een andere kandidaat die het had kunnen worden, wilde niet. Zoveel vrijwilligers zijn er nu ook weer niet voor deze functie. Daarom ben ik ook blij dat we, na een lange zoektocht door de Verenigde Staten, Engeland en Nederland, de heer Ter Haar hebben kunnen strikken.''

Hagemeyer behaalde vorig jaar een 25 procent hogere omzet: van 11,3 naar 14,3 miljard. Daarvan was ruim 5 procentpunt autonome groei. Het bedrijfsresultaat steeg met 16 procent naar 739 miljoen gulden. De nettowinst uit gewone bedrijfsvoering na belasting – het getal dat Hagemeyer het belangrijkst vindt – steeg met 26 procent tot 468 miljoen gulden. Dezelfde winst berekend per aandeel steeg met 14,6 procent – bijna de beloofde 15 procent – tot 4,77 gulden.

Na aftrek van de 44 miljoen die nodig is om Ceteco te versterken, resteert een groei van de nettowinst met 13,8 procent tot 423 miljoen gulden. Het voorgestelde dividend is 1,58 gulden, 19 procent meer dan in 1997.

    • Remmelt Otten