Blije netwerker

Een goedlachse netwerker, zo valt de gisteren overleden Henk Vos te typeren. Van 1983 tot 1998 maakte Vos deel uit van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij was onder meer voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken. Producenten van amusementprogramma's als Sterrenslag klopten zelden tevergeefs aan.

De Tweede Kamer was volgens Vos meer dan ,,een bedaagd controle-instituut'', zo schreef hij in 1993 in een liber amicorum voor toenmalig minister Andriessen (Economische Zaken). ,,Als parlementariër heb je een opdracht of soms gewoon ook een klus. Er zijn andere manieren dan het zichtbaar optreden in de Kamerbankjes om je zaken voor elkaar te krijgen. Je kunt met een minister en zijn topambtenaren overleggen over een beleidsvoorstel, zonder dat dit in de Kamer hoeft te komen.''

Opeenvolgende ministers van Economische Zaken waren zeer te spreken over deze parlementariër en oud-bestuurder van de Industriebond FNV. ,,Hoewel hij in de oppositie zat, was hij mijn steun en toeverlaat'', zei Rudolf de Korte (VVD), minister van 1986 tot 1989. ,,Henk heeft een goed oog voor de wereld. Je kunt met hem zaken in beslotenheid afdoen; hij begrijpt goed dat het zo moet.'' Zijn opvolger Andriessen (CDA), minister van 1989 tot 1994, zei over Henk Vos: ,,Ik heb ontzettend veel aan hem gehad.''

Het PvdA-Kamerlid was intensief betrokken bij reorganisaties van het industrieel bedrijfsleven. Geen staking of sluiting bij Fokker, Daf of in de scheepsbouw of Vos stond aan de poort.

De geboren Groninger (Sappemeer, 1943) koos na een opleiding tot chemisch analist voor een carrière binnen de vakbeweging. Van 1972 tot 1983 was hij districtsbestuurder van de Industriebond FNV en verwierf hij begin jaren tachtig landelijke bekendheid toen hij een, vergeefse, poging ondernam om de Fordfabriek in Amsterdam open te houden. Korte tijd daarna maakte hij de overstap naar de Kamer.

Medio jaren negentig werd hij ernstig ziek. Zijn populariteit blijkt uit de klappers met zorgvuldig bewaarde kaarten en brieven; van de Philips-top tot keukenmedewerkers van de Kamer.

Na zijn herstel heeft hij gesolliciteerd naar de functie van commissaris van de koningin in Groningen. Vos koesterde zijn Groningse wortels en zijn vakbondsverleden. Hij was een fanatiek verzamelaar van boeken over de arbeidersbeweging. Sinds 1995 was hij voorzitter van de vereniging van beroepswielrenners VVWB. Afgelopen zomer nog speelde hij een bemiddelende rol in het dopingschandaal rond de TVM-ploegleider.

Vos maakte in november 1997 bekend na de verkiezingen van 1998 te stoppen met zijn politieke loopbaan. Tot dan leefde hij als een topsporter. Nooit rust, voortdurend in beweging. ,,Bianca (zijn dochter, red.) heeft eens uitgerekend dat ik, als ik alles in normale werkweken van veertig uur had gedaan, nu 83 zou zijn'', zei Vos in 1997 tegen Vrij Nederland. ,,Ik ging altijd fullspeed door het leven.''