Belegger waagt gokje Wessanen

Wessanen behoorde vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs tot de weinige fondsen die in de nogal grijze markt opvielen. Het voedingsmiddelenconcern komt volgende week vrijdag met de jaarcijfers en daarop vooruitlopend ging de koers vanochtend met een halve euro omhoog naar 11,35 euro.

Handelaren zagen als verklaring voor de plotselinge koersstijging dat het met het fonds de afgelopen jaren zo slecht geaan is dat het moeilijk nog erger kan. ,,Er wordt kennelijk op grote schaal een gokje gewaagd'', meende een handelaar.

Het Damrak verkeerde vandaag al vroeg in een vrijdagstemming. De handel bloedde al snel dood, er was nauwelijks omzet van enige omvang.

De AEX-index schommelde rond het slot van gisteren. Na het middaguur stond de AEX 2,01 punten in de plus op 514,20.Onder de grote fondsen waren Philips en Wolters Kluwer de enige fondsen die een afwijking te zien gaven van meer dan een euro. Philips steeg 1.10 euro naar 62.10. Wolters Kluwer moest daarentegen 1,40 euro inleveren op 158,60 euro.

Verzekeraar Aegon, gisteren na de aankondiging van een miljardenoverneming in de VS dé smaakmaker op de Amsterdamse beurs, zakte vanochtend 60 eurocent terug maar 88,70 euro.

Handelshuis Ceteco steeg 1,10 euro in waarde naar 12,60. Bij de koersontwikkeling van het ,,op de intensive care liggende'' Latijns-Amerikaanse detailhandelsbedrijf speelt de steun een rol die grootaandeelhouder Hagemeyer gisteren nog eens nadrukkelijk uitsprak.

GTI ging 1,10 euro omlaag naar 17,75 euro, een verlies van bijna 6 procent. Nedap kwam voorbeurs met al verwachte slechte jaarcijfers. Maar de optimistische toekomstverwachtingen konden beleggers ook niet opwinden. De koers lag laat in de ochtend 15 eurocent hoger dan donderdag aan het slot van handel op 16,50 euro.

De koers van de euro is vanochtend op de Europese valutamarkten weer onder de 1,12 dollar terechtgekomen.

Aan het begin van de handel in Amsterdam werd een koers genoteerd van 1,1190 dollar tegenover een slotkoers van 1,1235 gisteren. Handelaren verwachten dat de euro nog verder zal wegzakken als de G-7, de groep van rijkste industrielanden, besluit de koers niet te ondersteunen.