231 Moorden tijdens Carnaval

In de staat São Paulo – het belangrijkste industriegebied in Brazilië – is een record aantal moorden gepleegd tijdens het carnaval. In de afgelopen zes dagen zijn 231 mensen vermoord, veertien meer dan vorig jaar. Bovendien zijn er 1208 roofovervallen gepleegd tegen 1053 in 1998. Volgens minister van Openbare Orde en Veiligheid Petrelluzzi is de jaarlijks terugkerende geweldsgolf vooral te wijten aan het carnavalsfeest zelf. ,,Mensen drinken meer en bevinden zich langer op straat. Er is meer contact tussen mensen, dus is er ook meer geweld'', zegt de minister. Volgens de politie heeft de toenemende consumptie van crack – een afgeleide van cocaïne – São Paulo gewelddadiger gemaakt. Veel moorden zouden afrekeningen tussen drugscriminelen zijn. In héél Brazilië zijn tijdens het carnaval 368 mensen vermoord. (Reuters)