Zwemster O'Neill verbetert oudste record

De Australische zwemster Susie O'Neill heeft het langst staande wereldrecord verbeterd. Ze kwam bij wereldbekerwedstrijden in het Zweedse Malmö op de 200 meter vlinderslag kortebaan uit op 2.05,37. Dat was 0,28 seconden sneller dan de Amerikaanse Mary Meagher op 2 januari 1981. ,,Ik kon het niet geloven toen ik mijn tijd zag'', zei O'Neill na afloop. ,,Ik voel me niet eens in topvorm.''

Ze deed vorige maand in Hobart al een poging om het achttien jaar oude record van Meagher te verbeteren. Maar dat mislukte toen. ,,Het is misschien beter om niet bewust op een record te jagen. Dat deed ik nu en dat had succes'', aldus de 25-jarige O'Neill, die altijd door Scott Volkers is getraind.

Voordat ze na de Olympische Spelen van Sydney haar carrière beëindigt, wil O'Neill ook het wereldrecord van Meagher op de 50-meterbaan hebben. Dat staat ook al bijna achttien jaar in de boeken, sinds augustus '81. Met het record in Malmö verdiende O'Neill een premie van 4.000 gulden. De Deense Sophia Skou eindigde ver achter haar als tweede in 2.09,80. O'Neill: ,,Het was een enorme herrie tijdens de race. Ik dacht dat Deense fans hun zwemster aanmoedigden. Later hoorde ik dat de mensen het wereldrecord zagen aankomen.''

O'Neill, bijgenaamd Madame Butterfly, is de regerend olympisch- en wereldkampioen op de 200 meter wisselslag. Vorig jaar september werd de succesvolste zwemster in de geschiedenis van de Gemenebestspelen. Ze won toen haar tiende gouden medaille.

Er deden in Zweden geen Nederlandse zwemmers en zwemsters mee. Ze vonden de wereldbekerwedstrijden niet passen in hun voorbereiding op de wereldkampioenschappen kortebaan, van 1 tot en met 4 april in Hongkong. Een groot deel van de Nederlandse ploeg (onder anderen Wouda, Veens en Vlieghuis) is momenteel op hoogtestage in het Spaanse Granada.