Winkels

De winkel van Nijntje

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat in een uitvoering van Dick Bruna's Nijntje. Behalve de boekjes, die in verschillende talen uitgegeven zijn, van het Grieks, Japans, Zweeds tot het Fries, video's met Nijntje tekenfilms (ƒ29,95), plaspotjes, dekbedhoezen, slabbetjes en allerlei soorten speelgoed zijn er ook spenen, kleding, laarsjes, koekjes en stropdassen. In Breda is een tweede `Winkel van Nijntje' geopend – er was er al een in de Amsterdamse Beethovenstraat – waar dit alles wordt verkocht. De winkel verkoopt ook Nijntje-spullen die nergens anders in Nederland te koop zijn, zoals een porseleinen peper & zoutstelletje, een spaarpot en een fotolijstje dat muziek maakt (ƒ59,95) uit Japan en T-shirts gemaakt in Frankrijk.

*De winkel van Nijntje, Winkelcentrum De Barones, Breda. Ma 12-18u, di t/m vr 9u30-18u, do ook 18-21u, za 9u30-17u

OOK

Interieurartikelen die niet te vinden zijn in de andere winkels van Woerden, verkopen kunstenaars Dave Kortekaas en Marcha Vandenberg in OOK. Er zijn designproducten te vinden, zoals een kubuslamp (ƒ600), een chroomkleurige broodrooster met de naam `Toast' op de zijkant, en glas van Leonardo: cappuccino- en espressokopjes van donker glas, schalen met matglas en gekleurde glazen. Maar voor een huiskamerplant met pot kun je er ook terecht. En die pot wordt naar wens met tekst beschilderd. De artikelen staan uitgestald op eigen ontworpen tafels, gemaakt van een grote betonnen stoeptegel op een ijzeren frame, die ook te koop zijn v.a. ƒ350. Verder hangt er werk van Vandenberg in de winkel en geeft OOK interieuradviezen.

*OOK, Achterstraat 16, Woerden. Di t/m do 13-18u, vr 10-21u, za 10-17u. Tel 0348-413806.

Boekbinderij

Wie zijn liefdesbrieven in een fraai kaftje in de boekenkast wil hebben staan of zijn Statenbijbel wil laten repareren, kan terecht bij De Leydsche Boeckbinder, in hartje Leiden. Boekbinder J. Boswinkel repareert stukgelezen kinderboeken, herstelt versleten atlassen, bindt scripties in en voorziet oude jaargangen Donald Duck van een band. De prijzen hangen nauw samen met de staat van boek of tijdschrift: het inbinden van een jaargang tijdschriften kost circa ƒ100. Veel duurder is een boek repareren dat aan elkaar hangt van oud plakband omdat het dagen kan kosten voordat dat op een verantwoorde manier is verwijderd. Diegene die zelf wil leren boekbinden, kan elk moment van het jaar bij De Leydsche Boeckbinder terecht voor een (avond)cursus.

*De Leydsche Boeckbinder, Boommarkt 9, Leiden. Wo t/m vr 9-17u30, do ook 19-21u, za 9-16u. Tel 071-5144812.

Napoli Art

Napoli Art, dat gehuisvest is in een kleine ruimte in de Amsterdamse Sint Antoniebreestraat, verkoopt geen Italiaanse kunst, maar kleding van het gelijknamige merk. De winkel importeert als enige in Nederland de kleding, die is ontworpen door Salvatore Luciano, rechtstreeks uit Napels, waar het handmatig wordt gemaakt. Het assortiment bestaat uit trendy uitgaanskleding en wordt door eigenaar Carmine Danza omschreven als `smart clothing for Amsterdam'. Dat houdt in dat de kleding zowel modieus, comfortabel als functioneel moet zijn. Bijvoorbeeld snelle polyesterachtige broeken die, als er een plas water overheen gaat, binnen vijf minuten weer droog zijn. De prijzen liggen tussen de 50 en 600 gulden.

*Napoli Art, St. Antoniebreestraat 74, Amsterdam. Ma t/m za 12-19u. Tel 020-4283244.

Route 66

De 4.000 kilometer `Route 66' die Chicago en Los Angeles met elkaar verbindt, is wereldberoemd, trekt veel toeristen en wordt bezongen door o.a. The Rolling Stones en Bob Dylan. Rob Groeneveld ontdekte de commerciële waarde van deze weg en besloot het merk `Route 66' in 1992 te licenseren. Sindsdien zijn er talloze Route 66-producten op de markt gebracht, die o.m. in Breda worden verkocht in een speciale Route 66 winkel. De winkel ademt een typische `western-sfeer' door het schaarse licht van grote lampen met metalen kappen en houten kasten, waarin de Route 66-artikelen liggen uitgestald. Een `asfaltweg' leidt langs Route 66 lederwaren, zonnebrillen, horloges, wiskey (ƒ37,50) met glazen, miniatuurautootjes en schoolspullen.

*Route 66-shop, Veemarktstraat 26, Breda. Ma 13-18u, di t/m vr 9u30-18u, do ook 18-21u, za 9u30-17u. Tel 076-5222566.

Artoek

Vier keer per uur rijdt het Hofpleintreintje boven Artoek van Rotterdam naar Pijnacker en dan schudden alle koningen, kikkers, narren en poezen zachtjes hun hoofd. Industrieel ontwerpster Martine Bakx maakt en ontwerpt al jaren meubels voor baby's, peuters en kinderen, maar sinds enige tijd heeft ze een eigen winkel. Houten of mdf-kasten, banken (ong. ƒ1.000), bedden, tafels en stoelen in vrolijke kleuren al dan niet beschilderd met paddestoelen, scheepjes, narren, kronen en kikkers kunnen in negentien verschillende kleuren worden gemaakt. Uit Bangladesh (via een ontwikkelingswerkproject) komen kleurige handpoppen en lampenkappen. En gehandicapten maken de muziekdoosjes, klokken en eigenwijze dierenspiegels van papiermarché die ƒ35 kosten.

*Artoek, kindermeubelen en accesssoires, Voorburgstraat 217 (vlakbij station Bergweg) Rotterdam. Wo/do 12-18u, vr 12-21u en za 10-17u. Tel 010-4670194.