VS klagen Zuid-Korea aan bij de WTO

SEOUL, 18 FEBR. De Verenigde Staten hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen Zuid-Korea wegens het vermeend schenden van de WTO-regels over openbare aanbesteding bij een project voor een luchthaven.

De Verenigde Staten zeggen dat de Korea Airport Construction Authority, die belast is met de bouw van een vliegveld vlakbij Inchon ten westen van Seoul, zich niet aan de regels van het Government Procurement Agreement (GPA) had gehouden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Verenigde Staten een conflict hebben over de vraag of de GPA op de Korea Airport Construction Authority van toepassing is. Zuid-Korea houdt vol dat de regels niet zijn overtreden. De Verenigde Staten hebben het recht om een beoordeling door de WTO aan te vragen als er binnen de komende 60 dagen geen akkoord tot stand komt tussen de twee partijen. Washington zei het conflict in eerste instantie vriendschappelijk te willen oplossen, maar als het niet anders kan moet de WTO een uitspraak doen. (Reuters)