Veel emoties op het web

De parlementaire enquête naar de Bijlmerramp lokt ook op Internet veel reacties uit. Verschillende sites zijn aan de ramp en het onderzoek gewijd en in nieuwsgroepen en via e-mail wordt druk over het onderwerp gediscussieerd. Verontwaardiging, frustratie en nonchalance overheersen. Sites crashen zelfs regelmatig door overgebruik.

,,Me oren vallen er bij af'', meldt een anonieme inwoner uit Crooswijk. ,,Ik kots er gewoon van'', schrijft R. Huizer uit Rotterdam verontwaardigd. De site van de Digitale Stad, in samenwerking met de Lokale Nieuwsdienst Amsterdam en het Stadsblad/De Nieuwe Bijlmer (www.dds.nl/deramp), wordt druk bezocht. Vooral over het nieuws van de dag en de rol van de overheid in het geheel, wordt druk besproken.

Ook het discussieplatform over de Bijlmer-enquête van het Centrum voor Informatie en Documentatie over Israel (www.cidi.nl), sinds gisteren open, stroomt vol met reacties. Het CIDI stelt op de site dat ,,de parlementaire enquête vooral emoties opwekt, maar niet zal leiden tot fundamenteel nieuwe inzichten, noch over de lading, noch over het gevoerde beleid.'' Volgens Ester Koedam van het CIDI wordt de site zo druk bezocht omdat de enquête ,,ook onder veel gewone burgers speelt. Voor veel mensen lucht het op om te reageren. en dat gaat met een e-mail nu eenmaal sneller'', meent Koedam.

De NOS (www.omroep.nl/nos/parlementaire_enquete) biedt live-beelden van de verhoren en onder meer de animatie van de El Al-vlucht. De belangstelling is groot, zegt Henk van Hoorn van de NOS. ,,De eerste dag van de enquête hadden we al duizend bezoekers. Het bezoek is groter dan we aankunnen.'' Hij denkt dat vooral veel mensen tijdens hun werk de beelden bekijken, uit gebrek aan een televisie in de buurt.

De NOS is bezig de capaciteit van de site te vergroten en gaat, met het huidige succes en dat van de live-uitzending op het web van het huwelijk van Maurits en Marilène achter de rug, vanaf volgende maand van start met een dagelijkse nieuwskrant met beeld en geluid op Internet.

NRC Webpagina's bevat alle in de krant verschenen artikelen over de Bijlmerramp en de enquête. Ook de bijlage Profiel over dit onderwerp is beschikbaar.

(www.nrc.nl)

    • Titia Ketelaar