VAN DE ANDERE KANT

,,De presentator van Studio Sport ziet aan de linkerkant het `Jack & Mart-decor' en het `Grandstand-decor' aan de rechterkant'', vertelt regisseur Selma Schuurman van Studio Sport. Van Gelder en Smeets hebben een eigen decor, net als de middaguitzendingen van Studio Sport op zaterdag en zondag. Het `Grandstand-decor', afgeleid van het gelijknamige Britse sportprogramma, is daarvoor de officieuze benaming. Schuurman: ,,Het `Jack & Mart-decor' wordt ook gebruikt voor de Olympische Spelen of het WK voetbal. Als er een speciale uitzending is van NOS Actueel, bijvoorbeeld rond de aanvallen op Irak, dan schuift alles aan de kant en wordt het NOS Actueel-decor er tussen gepropt.'' De behuizing is krap: ongeveer 13 bij 13 meter. ,,Voor gasten moet het een rare gewaarwording zijn om te zien dat de studio helemaal volgebouwd is.''

Schuurman bepaalt als regisseur welk camerastandpunt wordt ingenomen en geeft een cue (aanwijzing) wanneer naar het volgende shot wordt geschakeld. ,,We maken gebruik van monitors waarop ik een bijpassend plaatje laat tonen, zoals een close-up van de voet van een skieër. De overgang naar het volgende shot gaat als volgt: als een gesprek ten einde loopt, roept de regie-assistent `attentie Beta 2', wat slaat op de opnamebanden. Vervolgens roep ik `start', waarna de schakeltechnicus op de knoppen drukt. Ik moet daarbij de gesprekken goed volgen, want je mag als regisseur de knipoog van Mart of het lachje van Cruyff niet missen.''

(Foto Jorgen Krielen)