THEATER

Hamlet

In de regie van Johan Doesburg bij Het Nationale Toneel. Intelligente, strak geregisseerde voorstelling over het conflict tussen denkkracht en vertwijfelde angst voor waanbeelden.

Sterke rollen van Gijs Scholten van Aschat als Hamlet, Will van Kralingen als Gertrude, Rik van Uffelen als Claudius en vele anderen. 19, 20 febr Amsterdam Stadsschouwburg; 23 febr Eindhoven, Stadsschouwburg; 24 febr Zaandam, ZaanTheater.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 23 febr Roosendaal De Kring, 24, 25 febr Apeldoorn Orpheus.

Blood Brothers

Sobere versie van de Engelse musical-tragedie over het klassenverschil, des te sterker door de omfloerste vertolking van Joke Bruijs als de moeder (afwisselend met Angela Groothuizen) en Danny de Munk en Frank Rigter als de bloedbroeders. 19 t/m 23 febr Breda Chassé Theater.

Scheve Bomen

Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 19, 20 febr Amsterdam Bellevue, 25 febr Den Haag Diligentia.

In Pursuit Of Pleasure

Vijfstemmige sierzang door Montezuma's Revenge, in een theatersetting die verwijst naar het grootsteedse poprepertoire. 20 febr Nijmegen De Vereeniging, 21, 22 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 24 febr Hoorn Het Park, 25 febr Roosendaal De Kring.

Hype

Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters,die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 18, 19 febr Oss De Lievekamp, 20 febr Naaldwijk De Naald, 23 febr Den Bosch Theater aan de Parade, 24 febr Cuyk Streekschouwburg, 25 febr Leeuwarden De Harmonie.

Kerstmis In April

Maarten van Roozendaal zingt de blues zoals die zelden wordt gezongen: bizar, weemoedig en onvoorspelbaar. 19 febr Purmerend De Purmaryn, 26 febr Arnhem Stadsschouwburg.

Sladek van Ödon von Horváth door Het Nationale Toneel. De jonge acteur Aus Greidanus jr. speelt een intrigerende rol over het dilemma tussen dienstbaarheid en zelfstandigheid. Knap politiek toneel, geregisseerd door Antoine Uitdehaag. 19, 20 febr Theater aan het Spui, Den Haag.

Sharps, Flats and AccidentalsKomische jongleerkunst door The Flying Karamazov Brothers uit Amerika, die hun knotsen niet alleen opwerpen en weer vangen, maar er onderwijl ook muziek mee maken. 18 febr Amstelveen Cultureel Centrum, 19 febr Tilburg Concertgebouw, 20 febr Haarlem Stadsschouwburg, 23 febr Bergen op Zoom De Maagd, 24 febr Venray Schouwburg, 25 febr Sittard Cultureel Centrum.

En verder

Dunk Droogkomische grappen en onverwachte wendingen door de kluchtige cabaretier Reinder van der Naalt. 25 febr Heerenveen Posthuistheater; Dagboek Van Een Gek Henk van Ulsen brengt een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. Jan Ritsema verzorgt de regie. 19 febr Amstelveen Schouwburg, 23 jan Hoorn Schouwburg, 24 febr Groningen Stadsschouwburg, 25 febr Cuijk Streekschouwburg; Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 19, 20 febr Alkmaar De Vest, 22 t/m 24 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 25 febr Rijswijk Schouwburg; Kalm aan en rap een beetje Het negende programma van Herman Finkers met een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 19, 20 febr Zutphen De Hanzehof; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poëtisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 19 febr Utrecht Stadsschouwburg.