SUPERMARKT

Het maakt niet meer uit waar je je bevindt op de aardbol. Van Amerika tot Thailand zijn ze on line te krijgen: typisch Nederlandse producten. Wie in het bezit is van een computer met Internetaansluiting kan bij verschillende Internetbedrijfjes Nederlandse fluitketels, afwasborstels, drop, kaas, haringen, jenever, pindakaas of beschuit met muisjes bestellen.

Marten Lampe is één van de aanbieders op het Internet die een graantje hoopt mee te pikken van de behoeften van de moderne emigrant. Via de homepage van Lampes bedrijfje XPT (www.xpt.nl) kunnen mensen vanaf 1 maart toegang krijgen tot de bestellijst. Daarin staan veertien standaardpakketten vermeld. Onder meer een droppakket. Met een catalogus die niet beperkt blijft tot kaas, koffie en drop, hoopt Lampe zich te onderscheiden van andere bedrijven. De klant kan zijn eigen pakket samenstellen. Lampe (25): ,,In principe zijn alle goederen die in Nederland verkrijgbaar zijn bij ons te bestellen.'' Alle te verzenden pakketten worden voorzien van een beschrijving van de inhoud en een label. De Export Voorlichtings Dienst (EVD) geeft dat label en registreert alle goederen die eventueel worden geëxporteerd.

XPT beperkt zich niet alleen tot het leveren van goederen. Je kunt vanuit Australië een bloemetje laten sturen en je kunt vanuit Hongkong een feest laten afzeggen. De bloemenschenker uit Australië moet dan een e-mailtje sturen naar de website van XPT met de opdracht. Lampe zorgt vervolgens voor de bloemen. De klant moet eerst betalen voordat actie wordt ondernomen. Vierentwintig uur na betaling gaat Lampe aan de slag. In de toekomst hoopt de jonge ondernemer ook videobanden met uitzendingen van Studio Sport of van voetbalwedstrijden van nationale toppers te kunnen aanbieden. Met de rechten is hij nog bezig.