STUDEREN

De mogelijkheden om in het buitenland te studeren zijn legio.

Uitwisselingsprogramma's De makkelijkste manier om te studeren in het buitenland is via een uitwisselingsprogramma. Het bekendst zijn de programma's Erasmus, Leonardo en Tempus van de Europese Unie. Bijna alle hogescholen en universiteiten hebben uitwisselingsakkoorden gesloten met buitenlandse instellingen.

Voorbereidingstijd Wie via school of een uitwisselingsprogramma naar het buitenland gaat moet rekening houden met een voorbereidingstijd van een jaar. Studenten die op eigen houtje naar het buitenland gaan, moeten minimaal anderhalf jaar van tevoren beginnen met de voorbereidingen.

Onderwijsinstellingen Buitenlandse hogescholen en universiteiten zijn nooit erkend in Nederland.

Wie wil weten of een onderwijsinstelling goed aangeschreven staat, kan de Visie-lijst van het Nuffic raadplegen.

Nuffic, Postbus 29777, 2502 LT Den Haag,(070) 4 260 260. Internetadres: nufficcs.nl.

Toelatingseisen Studenten die een bepaalde buitenlandse hogeschool of universiteit op het oog hebben, doen er verstandig aan contact op te nemen met die instelling om na te gaan aan welke specifieke eisen ze moeten voldoen om te kunnen worden toegelaten.

Visum Studenten moeten er rekening mee houden dat het aanvragen van een visum soms enige maanden tot in enkele gevallen zelfs een jaar in beslag kan nemen. Studenten wordt aangeraden om contact op te nemen met de ambassade van het land van hun keuze.

Studiefinanciering De Informatie Beheer Groep heeft een folder over studeren in het buitenland met behoud van studiefinanciering.

Informatie Beheer Groep, (050) 5 99 77 55. Op werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur. Internetadres: www.ibgroep.nl.