Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de parlementaire enquêtecommissie over de Bijlmerramp en de vraag waar Nederland zijn Gouden Eeuw aan te danken heeft. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Gesprek met de Indonesische moslimleider Abdulrahman Wahid over de toekomst van Indonesië en over de recente strijd tussen moslims en christenen. Voorts een reportage over een cursus voor managers die hun leidinggevende kwaliteiten zouden kunnen verbeteren door met honden en paarden te trainen. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Over de Nederlandse verzekeraar Aegon die in de Verenigde Staten het levensverzekeraar Transamerica Corporation wil overnemen en over de Bijlmerramp. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla. Portret van Augusto Pinochet die meer dan zestien jaar dictator van Chili was en zich tot senator voor het leven liet benoemen en daardoor diplomatiek onschendbaar meende te zijn. Dat leek te lukken totdat hij voor een rugoperatie naar Londen kwam. Spanje vroeg om zijn uitlevering. De Law Lords van het Britse Hogerhuis zullen dezer dagen beslissen over zijn toekomst: wordt hij aan Spanje uitgeleverd of mag hij terug naar Chili? Ned.3, 20.50-21.30u.

Rare streken. In Botswana binden leger en regering de strijd aan met stropers. Belg.2, 20.55-21.55u.

Fred Dibnah's industrial age. Serie over de Engelse industriële ontwikkeling. De kracht van wind en water zorgde voor de ontwikkeling van de stoommachine. BBC2, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Seksueel misbruik in de kerk veroorzaakt hevige emoties en verdeeldheid. Hoe vaak komt het voor en wat wordt eraan gedaan? Ruard Ganzevoort, theoloog en zelf slachtoffer van seksueel misbruik, schreef een rapport. Ned.1, 21.06-21.40u.

Werelden: Verschrikkelijk mooi. Deense documentaire over mensen met extreme lichamelijke misvormingen. Met een terugblik op hoe in het verleden met misvormde mensen werd omgegaan en gehandicapten die vertellen hoe het is om geen armen en benen, zwakke botten of misvormde handen te hebben. Ned.1, 21.40-22.29u.

Horizon. Het gebrek aan donorharten dwingt medische experts te zoeken naar alternatieven, zoals een pompje ter grootte van een duim. BBC2, 22.30-23.20u.

Vergezicht: Lichaam en ziel. Een transseksueel in een katholiek Australisch provinciestadje registreert zelf de moeizame reacties op de geslachtsverandering. Ned.3, 23.18-0.08u.

Verlorenes Paradies? – Kirgisien. Over de voormalige Sovjet-republiek Kirgizië, waar de bevolking het erg moeilijk heeft. Vele werkloze Kirgiziërs verlaten de steden, waar ze het eens goed hadden, om in de bergen de oude tradities op te pakken. Duitsl.2, 23.30-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het glazen huis. Gesprek over de vraag of het einde der tijden nabij is met een vrouw die vertelt over het bijbelse eindtijd-scenario. Greenpeace-medewerker Hans Allevogt is ervan overtuigd dat ons milieurampen te wachten staan de manisch-optimistische Emile Ratelband moet niets van het doemdenken weten. Ned.1, 22.35-23.04u.

AMUSEMENT

Ja natuurlijk: Vogelparadijzen. Eerste van een tweeluik over Europese trekvogels die in Ghana overwinteren. Zo worden `onze' visdiefjes en zwarte sterns samen gefilmd met de Afrikaanse koningsterns. Ned.1, 19.00-19.30u.

TV Show. Gesprek met songfestival-winnares Dana International die niet mee mag doen aan het songfestival in Israel en met zangeres Karin Bloemen. Verder praat BBC-programmamaker David Attenborough over zijn serie The life of birds die 25 miljoen gulden kostte. Ned.2, 21.19-22.16u.

Red Dwarf. Begin van een nieuwe reeks (de achtste) van de sf-komedie met hoge cultwaarde. Nanorobots hebben het in tijd en ruimte verdwaalde schip inclusief de oorspronkelijke bemanning herschapen. Rimmer (nu zonder H op zijn voorhoofd) en de zijnen beleven nieuwe avonturen. Afl.: Back in the Red. BBC2, 22.00-22.30u.

KUNST

Stardust. Gesprek met regisseur Gus van Sant en cameraman Chris Doyle over Psycho, de remake van Hitchcocks klassieker. Verder actrice Bridget Fonda over het sterrendom en haar rol in A Simple Plan, de nieuwe film van Sam Raimi. Kim van Kooten recenseert Lola Rennt. Ned.3, 19.55-20.25u.

FILM

. Barfly (Barbet Schroeder, 1987, VS). Mickey Rourke en Faye Dunaway als twee toegewijde alcoholisten in zelden deprimerend, eerder berustend en soms humoristisch portret van een bohemiènbestaan aan de Amerikaanse Westkust. Naar oorspronkelijk, semi-autobiografisch scenario van Charles Bukowski. Ned.1, 23.04-0.40u.

. The Parallax View (Alan J. Pakula, 1974, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 0.50-2.35u.

The Barbarian (Sam Wood, 1933, VS). In Egypte gesitueerd woestijnmelodrama. Amerikaanse toeriste Myrna Loy bezwijkt voor minder solide Arabische gids Ramon Novarro. Duitsl.1, 0.50-2.10u., zw, nagesynch.

Death in Brunswick (John Ruane, 1990, Australië). Verfrissend debuut is zwarte komedie over een door tegenslag getergde Sam Neill, gesitueerd in een door Grieken beheerste voorstad van Melbourne. Neill vermoordt per ongeluk het keukenhulpje van een discotheek en probeert via een begrafenisondernemer het lijk kwijt te raken. Duitsl.2, 1.00-2.45u., nagesynchroniseerd.

Die Fledermaus (Geza von Bolvary, 1945, Duitsland). Derde verfilming van Johann Strauss' beroemdste operette. Met Willy Fritsch en Johannes Heesters. Morgen, Duitsl.1, 10.25-12.00u.

Natürlich die Autofahrer (Erich Engels, 1959, West-Duitsland). Familiefilm. Strenge agent blijkt zelf een onhandige verkeersdeelnemer te zijn. Met Heinz Erhardt. Morgen, Duitsl.2, 14.40-16.00u., zwart-wit.