Rode Kruis hielp nazi's vluchten

Na de Tweede Wereldoorlog zijn zeker tien kopstukken van het nazibewind met paspoorten van het Rode Kruis naar Argentinië gevlucht. Onder hen zouden zich Josef Mengele, Adolf Eichmann, Klaus Barbie en Erich Priebke hebben bevonden. Het Internationale Comité van het Rode Kruis maakte dit gisteren bekend in een reactie op een vandaag te verschijnen artikel in het Zwitserse weekblad Facts. Volgens het weekblad zouden Eichmann en Barbie de papieren in 1948 hebben gekregen. Volgens woordvoerder Urs Boegli kende het Rode Kruis in die tijd de ware identiteit van de mannen niet. Ze zouden papieren met valse namen hebben voorgelegd. De aanvragers kregen volgens Boegli alleen een paspoort als ze een identiteitsbewijs konden overleggen, toestemming hadden het land waar ze verbleven te verlaten en het land waar ze naar toe wilden binnen te gaan. (AP)