Rechter bestraft besnijdenis

Een Franse rechter heeft eerder deze week een 53-jarige vrouw uit Mali veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de besnijdenis van jonge meisjes. De rechtbank heeft bovendien gevangenisstraffen tussen de twee en vijf jaar opgelegd aan 24 moeders en drie vaders, die hun dochters naar `Mama Greou' brachten. Het is het eerste grote proces in Frankrijk waarin de praktijk van het besnijden aan de kaak wordt gesteld. Greou heeft de verminkingen toegegeven en bood aan het begin van het proces haar excuses aan. Ze heeft de afgelopen elf jaar 50 besnijdenissen uitgevoerd. Per besnijdenis ontving zij tussen de 50 en 170 gulden. De officier van justitie had zeven jaar celstraf geëist tegen Mama Greou, die hij een `superster op het gebied van besnijdenissen' noemde. De verdediging hield de jury voor dat culturele verschillen mee moesten worden gewogen in het vonnis. ,,In hun samenleving mag een vrouw die niet is besneden niet in het huwelijk treden'', zei advocaat Jean Chevais. (AP)