Popsterren in de bres voor derde wereld

Een aantal beroemde popsterren en sporters gaat zich inzetten voor de campagne van de kerkelijke beweging Jubilee 2000, die ervoor wedijvert dat de schulden van ontwikkelingslanden worden kwijtgescholden.

De legendarische ex-wereldkampioen boksen zwaargewicht Mohammed Ali kwam gisteren naar het Londense hoofdkwartier van Jubilee 2000 in Brixton om zijn steun voor de campagne te betuigen. Dinsdagavond deed de ex-bokser samen met zanger Bono van U2 tijdens de uitreiking van de Britse Awards, de prijzen voor de beste rocksterren, een oproep om de schulden van de 52 armste landen tijdens de eeuwwisseling kwijt te schelden.

Andere popsterren die zich inzetten voor de campagne zijn David Bowie, Michael Jackson, Luciano Pavarotti, de Engelse groep Oasis en The Prodigy. Maar ook de paus, de Dalaï Lama, en de Zuid-Afikaanse president Nelson Mandela voeren campagne. Jubilee 2000 wil verschillende acties organiseren op de volgende top in juni van de G7 (rijkste industrielanden) in Keulen.

De Britse krant de Financial Times noemt het initiatief op de opiniepagina van gisteren `prijzenswaardig'. De krant wijst daarbij op Tanzania en Mozambique die meer geld kwijt zijn aan het terugbetalen van schulden dan aan onderwijs of gezondheidszorg.

Maar de krant waarschuwt voor schuldenverlichting aan landen als Nigeria en Soedan waar een burgeroorlog aan de gang is of een dictator de macht heeft. Schuldenverlichting in deze landen zal eerder de oorlog in stand houden dan dat de arme bevolking daarmee gebaat is.