PKK zweert strijd voort te zetten

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zet de strijd tegen Turkije voort, ondanks de gevangenneming van haar leider Abdullah Öcalan door de Turkse autoriteiten.

Dat heeft de leider van de gewapende arm van de PKK, Cemil Bayik, gisteren voor het pro-Koerdische MED-tv meegedeeld. Turkije heeft videobeelden getoond van de gevangen Öcalan, die inmiddels in een gevangenis op een eiland in de Zee van Marmara verblijft. Tegelijk hebben de Turkse strijdkrachten een inval in Noord-Irak gedaan om PKK-posities ter plaatse aan te pakken.

Bayik, een van de mogelijke opvolgers van Öcalan, maande de PKK-aanhang niet langer tot zelfverbrandingen over te gaan. In een communiqué van het centrale comité van de PKK werd die oproep herhaald. ,,Als er per se verbrand zou moeten worden, dan mogen we niet onszelf verbranden maar zou de vijand het doelwit moeten zijn'', aldus deze bekendmaking. Verder moeten de Koerden met ,,demonstraties, manifestaties en bezettingen'' Öcalans leven beschermen. ,,Het hele volk moet nog meer dan vroeger onder de vastbesloten vlag van de PKK strijden'', aldus het communiqué.

Op de eerste beelden die van Öcalan werden getoond sinds hij maandag in Nairobi verdween, zegt de PKK-leider: ,,Ik houd van Turkije en het Turkse volk (...) ik hoop de Turkse natie te dienen.'' Gemaskerde Turkse agenten leggen hem uit dat ze hem naar Turkije meenemen, en dat hij hun ,,gast'' is. ,,Er zal geen foltering of zoiets zijn'', belooft een van de agenten hem. Öcalan is eerst geboeid en geblinddoekt, maar de blinddoek wordt later verwijderd. Het was duidelijk dat zwaar was gesneden in de film, die rond twaalf uur in de nacht van maandag op dinsdag was opgenomen.

De Turkse autoriteiten hebben gisteren de vele oproepen vanuit Europa om internationale waarnemers tot het proces van Öcalan toe te laten, verworpen. ,,Als personen die zich juridische titels geven als waarnemer of advocaat naar Turkije komen als inspecteurs, zullen ze niet in staat worden gesteld dat te doen'', meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder waren al drie Nederlandse advocaten van Ecevit op de luchthaven van Istanbul tegengehouden en teruggestuurd. De Turkse premier Ecevit heeft gezegd dat Öcalan door Turkse advocaten zal worden verdedigd.

De Turkse politie heeft in Istanbul meer dan 350 aanhangers van de pro-Koerdische HADEP-partij aangehouden sinds de gevangenneming van Öcalan, aldus functionarissen voor de rechten van de mens. Volgens hen zijn er in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land nog veel meer opgepakt.

Premier Ecevit, bevestigde vanochtend dat het leger voor een korte operatie tegen de PKK Noord-Irak is binnengetrokken. ,,Dergelijke (operaties) worden periodiek uitgevoerd omdat elementen van de PKK vanuit de grenszone (Turkije) proberen binnen te dringen'', aldus Ecevit. ,,Daarom gebruikt het Turkse leger soms zijn recht op achtervolging.'' Volgens hem was het aantal ,,terroristen'' in de grenszone de laatste tijd toegenomen. De krant Hürriyet meldt dat ongeveer 10.000 militairen bij de operatie zijn betrokken. (Reuters, AP, AFP)