Picasso en saffieren op grotere kunstbeurs Tefaf

De twaalfde internationale kunstbeurs Tefaf (The European Fine Art Fair), volgende maand in Maastricht, breidt uit. De Tefaf, die van 13 tot en met 21 maart in het beurscentrum MECC in Maastricht wordt gehouden, geldt als de beste kunst- en antiekbeurs ter wereld waarvoor kunsthandelaren hun mooiste stukken reserveren. Men vindt er een aanbod van oude en moderne schilderijen en tekeningen, toegepaste kunst, boeken, manuscripten, Oosterse kunst, etnografica en archeologische voorwerpen.

Het groeiende aantal bezoekers (bijna 70.000 in 1998) heeft de organisatie doen besluiten de pas gebouwde Westhal van het MECC erbij te huren met een oppervlakte van 10.000 m2. Directeur Paul Hustinx van de Tefaf maakte dat gisteren op een presentatie in Amsterdam bekend. ,,De nieuwe hal wordt niet gebruikt als ruimte voor extra stands, maar om de bezoeker comfortabeler te accomoderen,'' zei Hustinx. In de nieuwe hal komt onder meer horeca, een perscentrum en een sponsorpaviljoen – tien procent van de bezoekers is gast van de sponsors. De expositiehal kan daardoor breder worden opgezet met ruimere gangpaden en een grotere entree. Nieuw is ook dat de beurs zich waagt aan `merchandising', dat wil zeggen de verkoop van Tefaf-dassen, -tassen, -sjaals en -dienbladen. Bovendien wordt er, naast een reeks lezingen, een symposium gehouden voor museumexperts en collectioneurs in samenwerking met het Suermondt Ludwig Museum en de universiteit in Aken.

Aan de beurs doet dit jaar een recordaantal van 183 kunst- en antiekhandelaren mee uit twaalf landen. Vorig jaar waren dat er 175. Voor het eerst is het contingent Nederlanders, tot nu toe steeds het grootst in aantal, ingehaald door de Britten met 41 deelnemers tegen 39 uit Nederland. De meeste handelaren komen uit Europa, maar ook de Amerikanen zijn goed vertegenwoordigd met 15 standhouders.

Alle deelnemers worden onderwerpen aan een strenge keuring. Een van de blikvangers is dit jaar de kleine, kleurrijke aquarel Slapende Juno van Picasso uit 1905/06, die voor een nog onbekend bedrag wordt aangeboden door de Amsterdamse galerie Delaive. Piet Mondriaans Compositie met rood, geel en blauw uit 1927 is voor bijna 8 miljoen gulden (2,4 miljoen pond) te koop bij de Londense Annely Juda Fine Art, een van de 23 nieuwe deelnemers. Als vanouds is er weer een groot aanbod van Vlaamse en Hollandse oude meesters. John Mitchell uit Londen komt met Rivierlandschap met fort, een weids gezicht op de Maas bij Gennep, van de 17de-eeuwse meester Salomon van Ruysdael (vraagprijs ongeveer 1,45 miljoen gulden). Andere hoogtepunten zijn volgens de Tefaf een net vóór 1900 gemaakt stilleven met twee appels van Paul Cézanne, een paar Engelse rococo consoletafeltjes en een ijshouder in de vorm van een zuil met daarop het hondje Mimi van Madame de Pompadour.

Juwelier Cartier toont een speciale collectie saffieren en smaragden. Opmerkelijks is vooral een collier in de vorm van een slang met schubben van platina en diamant en bezet met briljanten en groene smaragden. Het eindigt in twee druppelvormige, uit één steen gehouwen 200-karaats smaragden van 5,5 centimeter hoog. Er is 5600 uur aan gewerkt en moet, samen met armbandje en oorbellen dan ook zo'n 22,5 miljoen gulden opbrengen.

Tefaf, MECC, Maastricht, 13 t/m 21 maart, ma-vr 11-20u, za en zo 11-18u. Entree ƒ60,-, twee pers. ƒ85, passepartout ƒ105,-. Prijzen incl. 1 cat. 450 blz. Inl. (073) 6145165.

    • Gerda Telgenhof