Overvliegen voor een reünie

Annetine Gelijns (39)

Standplaats: New York sinds 1987

Baan: hoogleraar medische technologie Columbia University

Voor sommigen is Amerika het land van Kentucky Fried Chicken, voor anderen de bakermat van het kunsthart, de lasertherapie en de biotechnologie. Tot die laatste categorie behoort Annetine Gelijns die zo'n twaalf jaar geleden naar de Verenigde Staten vertrok. Eerst naar Washington en later naar New York. ,,De dynamiek trok mij en ik zag er meer mogelijkheden voor mijn vak. Het blijkt ook dat je hier risico's kunt nemen. Een voorbeeld daarvan is mij als niet-medicus een aanstelling te geven aan de medische faculteit. In Nederland zou dat veel minder vanzelfsprekend zijn.'' Annetine is professioneel zeer gedreven Amerikaans maar emotioneel zeer vertrouwd Nederlands. ,,Ik mis de Nederlandse sociale contacten, ik mis mijn familie. Ik wil weer eens lekker naar de Albert Cuyp. In Nederland voel ik me altijd thuis. Het blijft een van de meest vrijdenkende landen. Het paradoxale is echter dat je in het werk nauwelijks bewegingsvrijheid hebt en aan tal van regels bent gebonden.

Annetine is niet veramerikaanst maar voelt zich wel New-Yorker. Zij staat onder de Brooklynbridge. ,,Weet je wel dat Brooklyn de vertaling is van Breukelen? Allemaal aangelegd door Nederlandse emigranten in de zeventiende eeuw.'' De afstand New York-Amsterdam weerhoudt haar er niet van vaak naar Nederland te komen. Annetine vliegt over voor een reünie van haar studentenhuis in Leiden, en als haar familie haar nodig heeft – of andersom – klaagt men niet over jetlag. Komt zij weer terug naar Nederland? ,,Ja'', zegt zij gedecideerd, ,,maar niet binnenkort. Uiteindelijk wil ik toch in Nederland, of in ieder geval in Europa leven.''

    • Margot Poll
    • Jessica Greene