Overnamekoning

Competitief, besnord, marathonloper, registeraccountant, gek op weddenschappen, 56 jaar en sinds vandaag de overnamekoning van het Nederlandse bedrijfsleven. Kees Storm is bestuursvoorzitter van Aegon, de internationale verzekeraar die om historische redenen in Den Haag zit, maar zich na de nieuwste Amerikaanse aankoop (prijskaartje: 19 miljard gulden) ook in de staat Delaware zou kunnen vestigen. De voertaal in de top is al jaren Engels.

,,Het leven is zoveel leuker met een wedstrijdelement'', zei Storm drie jaar geleden in een kranteninterview. ,,Ik heb geen verdriet als ik de marathon niet win, maar ik stel wel een doel en als ik dat haal, heb ik daar lol in. Respect people, make money, have fun. In die volgorde. Dat is Aegons leidraad.''

Storm is de afgelopen jaren een personificatie geworden van de Nederlandse topmanager in het poldermodel. Publicitair zichtbaar. Onbetwist nummer een in hun organisatie, zoals een Amerikaanse baas dat is. Gretig op overnamepad in het buitenland. De helft van zijn werkweek in het vliegtuig (en daarom is Aegon ook ,,maar'' actief in acht landen: ,,je kunt niet onbeperkt over de aardbol heen trekken'').

Geconcentreerd op een of hooguit twee kernactiviteiten (bij Aegon: levensverzekeringen en pensioenen). Zoveel mogelijk ruimte latend aan lokale managers, maar een harde hand in het terugdringen van de kosten. En persoonlijk rijk geworden door hun optieregelingen die in waarde explodeerden toen de beurskoersen stegen. Geen bedrijf zag zijn koers de afgelopen jaren zo hard stijgen als Aegon. Bij de verzekeraar profiteert vrijwel iedereen van de koerswinsten: als een van de eerste bedrijven in Nederland voerde Aegon personeelsopties in voor het complete personeel. ,,Wij moeten een optieregeling aanbieden van internationale allure''.