Océ stelt kopiëren in kleur uit

Het Limburgse kopieer- en printconcern Océ stelt de marktintroductie van zijn digitale kleurenkopieerapparaat verder uit met een jaar tot 2001. ,,Commerciële schade [als gevolg daarvan] hebben we kunnen voorkomen'', aldus bestuursvoorzitter J. Hovers vanmorgen in een toelichting op de jaarcijfers.

Totdat Océ een eigen digitale kleurencopier heeft ontwikkeld bedient het bedrijf deze markt met technologie die wordt ingekocht van concurrent Canon. ,,De [digitale] kleurenmarkt groeit natuurlijk spectaculair maar u moet de invloed daarvan niet overschatten'', aldus Hovers vanmorgen. ,,De bulk is nog steeds zwart-wit digitaal.''

De markt voor zogenoemde office systemen (print- en kopieerapparaten voor kantoor en printshops) heeft een omvang van 78 miljard gulden (88 miljard in 2002). Het aandeel van digitale zwart-witcopiers (die Océ wel produceert) op deze markt zal volgens cijfers van marktonderzoeker Dataquest groeien van 23 naar 44 procent, dat van kleurencopiers van 12 naar 18 procent. De snelle groei in de digitale marktsegmenten vindt plaats ten koste van de traditionele analoge kopieerapparaten.

Hovers sprak vanmorgen de verwachting uit dat de resultaten van het kopieerconcern in 1999 verder zullen groeien. Hij wil die groei niet kwantificeren. ,,Wij begeven ons met deze voorspelling al in de categorie der dapperen'', zei hij. ,,Je zou wel wereldvreemd zijn als je geen oog had voor de omstandigheden bij industriële omstandigheden om je heen.'' Hovers wijst er echter wel op dat investeringen in kopieerapparaten en printers relatief onafhankelijk zijn van de conjunctuur. ,,Jaarverslagen en rapporten moeten toch altijd worden geproduceerd.''

De winstgroei van Océ zou tevens kunnen afvlakken door gebrek aan geschikte acquisitiemogelijkheden (aankopen van ondernemingen leverden in 1997 en 1996 een belangrijke bijdrage aan de groei) en valutaontwikkelingen (van met name de voor Océ belangrijke dollar).

Océ maakte vorige maand al bekend dat de netto winst in het afgelopen jaar is gegroeid met 20 procent naar ruim 284 miljoen gulden. In 1997 lag de winstgroei van het bedrijf nog bijna twee keer zo hoog. Océ maakte al eerder bekend dat de winst per aandeel in 1998 is gegroeid met 18 procent naar 3,37 en de omzet met 12 procent naar ruim zes miljard gulden.

De koers van Océ stond omstreeks het middaguur op 24,35 euro wat 35 euro-cent meer is dan de koers van gisteren.