New Carissa

In NRC Handelsblad van 13 februari stond een foto van het voor de kust van Oregon in tweeën gebroken schip New Carissa. In het onderschrift bij deze foto vermeldt u dat het om een tanker zou gaan. Het moet toch direct opvallen dat dit niet het geval kan zijn daar het schip uitgerust is met kranen om op die manier zelf de lading te kunnen laden en lossen. Dit schip is dan ook een droge-lading vrachtschip. Lloyds List classificeert het schip als een in de Filippijnen geregistreerde `chipwood carrier' van inderdaad Japanse eigenaren.

Zoals op de televisie te zien was, was het schip leeg en de lading waarover u spreekt bestaat echter uit de brandstof die het schip met zich meevoert. Met andere woorden: men heeft hier de benzinetank van het schip in brand proberen te steken. Deze actie is zeer goed te begrijpen als u weet dat dit soort van schepen wel zo'n 2.000 ton (500 vrachtauto`s) zware stookolie mee kan nemen.

    • `T Waar
    • H. Arendsen