MUSEA

Ferdinand Hodler

De Zwitserse schilder Ferdinand Hodler (1853-1918) was, en is nog steeds, een controversieel kunstenaar, zoals te zien is op een overzichtstentoonstelling van schilderijen en tekeningen in het Haags Gemeentemuseum. Er loopt een breuk door het oeuvre van Hodler langs de grens tussen fantasie en waarneming. Wanneer Hodler het symboliseren achterwege liet en schilderde vanuit de directe observatie ontstonden prachtige expressieve werken. Een voorbeeld is de aangrijpende cyclus van tekeningen en schilderijen waarmee hij het ziekbed en het sterven van zijn minnares Valentine Godé-Darel vastlegde. Ook in de landschappen is Hodler een groot expressionist. Samen met de portretten van Valentine behoren Hodlers landschappen tot het beste wat de expressionistische schilderkunst heeft voortgebracht. Ferdinand Hodler: overzichtstentoonstelling t/m 2 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Erwin Blumenfeld

Op de grote overzichtstentoonstelling in het Joods Historisch Museum van de fotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969) wordt getoond waarom hij in de smaak viel bij de art-directors die hem in de jaren vijftig cover na cover lieten nemen. Smetteloze, verleidelijke foto's zijn het, vol pasteltinten, achter voiles verscholen ogen en zacht vallende plooien.

De mantelpakjes, avondjurken en sieraden waren eigenlijk maar bijzaak op die foto's. Waar het hem echt om ging was de schoonheid die ze moesten bevestigen; de modefoto's zowel als de naaktfoto's die hij eveneens veelvuldig maakte. Blumenfeld heeft nooit de status bereikt van generatie- en vakgenoten als Cecil Beaton, Horst P. Horst of George Hoyningen-Huene. Hij was niet een fotograaf van grote en spectaculaire gebaren. Zijn voornamelijk in de studio (en de donkere kamer) vervaardigde foto's hebben iets zakelijks en doelgerichts; hun illustratieve bedoelingen zijn er in een oogopslag aan af te lezen. Obsessie voor schoonheid, Avant-garde fotografie van Erwin Blumenfeld t/m 25 april in het Joods Historisch Museum, J.D. Meijerplein 2-4, Amsterdam. Dag 11-17u.

Jan Sluijters

Het werk van onze grote modernist, Jan Sluijters (1881-1957), aan wie nu in het Singermuseum een overzicht is gewijd, wordt over het algemeen geassocieerd met kleur en expressie. Zijn stevige, niet in de laatste plaats door de fauvisten beïnvloede, vegen in uitgesproken kleuren raakten de toeschouwers uit zijn tijd direct. In het museum is zeer uiteenlopend werk te zien, ook werk dat Sluijters' imago van omstreden vernieuwer wat relativeert, zoals sommige naakten, portretten en interieurs uit zijn latere jaren. Maar de streng modernistische schilderijen maken per definitie niet meer indruk maken dan de vrolijke, ongecompliceerde interieurs en huiselijke portretten van zijn kinderen en kleinkinderen. In die beelden van zijn familie en privé-sfeer bleef hij het meeste zichzelf. Een schildersbeest, maar met familiezin. Jan Sluijters, 100 schilderijen t/m 25 april in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

Theo Baart

De documentaire fotografie kent een lange traditie in de Nederlandse fotografie, maar heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan belang ingeboet. Fotografie is vooral kunst geworden. Een van de weinigen die binnen het genre wel aansprekende resultaten weet te boeken, is fotograaf Theo Baart (1957). Zijn foto's van Hoofddorp zijn nu te zien in het Nederlands Architectuurinstituut.

`Wat in Hoofddorp gebeurt, staat symbool voor de verstedelijking van heel Nederland. Hooguit de schaal en de omvang verschillen', zegt Baart. Theo Baart: Bouwlust. Verstedelijking van het Hollandse landschap t/m 18 april in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u.

En verder

De keuze van Büch, Crouwel en Van Os, honderdvijftig schatten uit een honderdvijftigjarig museum t/m 7 maart in Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Di-vr 11-17, za en zo 12-17u; Juwelen voor een fotomuseum, t/m 7 maart in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17, zo 12-17u; Adriaen de Vries, 1556-1626. Keizerlijk beeldhouwer t/m 14 maart in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam dag 10-17u; Bloemstillevens uit Nederland en België, 1870-1940 t/m 28 febr in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u. Ook in het Fries Museum in Leeuwarden t/m 28 febr de tentoonstelling Bloemstillevens 1850-1940; Bloemen op papier uit Nederland en België; Haagse schilders uit de Gouden Eeuw t/m 3 maart in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7. Di-vr 11-17u, za en zo 12-17u; Bugatti, auto's, beelden en meubels van de familie Bugatti t/m 7 maart in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Dag 11-17u; Paint it red, vijftig jaar Chinese propagandaposters t/m 28 febr in het Groninger Museum, Museumeiland 1. Di-zo 10-17u.