Markten sceptisch over high-tech fondsen

Financiële markten in de VS kijken met argusogen naar de technologiefondsen. Tegenvallende cijfers van computerbedrijven Dell en Hewlett-Packard deze week hadden dan ook meteen hun weerslag op het marktsentiment.

Wat moet een bedrijf als Dell computer doen om beleggers bij te maken? Het moet een groei laten zien van meer dan 50 procent. Zo niet, dan gaat de zweep erover.

Dell Computer maakte deze week een omzetstijging en winst bekend over het afgelopen kwartaal die beleggers tegenviel. De omzet ging in vergelijking met een jaar geleden van 3,7 naar 5,2 miljard dollar en de winst van 285 miljoen naar 425 miljoen dollar. Riante cijfers, maar niet goed genoeg voor Wall Street. Dell staat op een koers-winstverhouding van 65 en dan wordt er veel verwacht.

Daarom verloor Dell gisteren 7 dollar om op 81 dollar te eindigen. In de twee weken daarvoor heeft Dell ook al twintig dollar verloren, zodat de beurswaarde van Dell met meer dan vijfentwintig miljard dollar zakte. Dell sleepte in zijn val de gehele technologiesector mee. De Dow Jones Index en de Nasdaq-100 eindigden allebei fors lager. Voor de Dow-Jonesindex was Hewlett-Packard de grote boosdoener. Dat bedrijf maakte net als Dell eergisteren na het sluiten van de beurs kwartaalcijfers bekend en ook die gaven slechts geringe groei te zien. Het aandeel HP verloor gisteren dan ook 5 dollar en eindigde op 68 dollar. Microsoft, Intel en Sun Microsystems verloren gisteren eveneens.

Sinds eind vorige week werd uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Dell, in marktaandeel de tweede pc-verkoper ter wereld. Geruchten dat de cijfers zouden tegenvallen deden een week geleden al sidderingen door de financiële markten gaan.

De toonaangevende Nasdaq-aandelen Dell, Intel, Microsoft en Cisco worden samen wel de `Vier ruiters van de Apocalypse' genoemd. Zij zijn vaak bepalend voor de koersontwikkelingen van de technologiefondsen.

Dell is een zogeheten bellwether, een fakkeldrager. Dell, de onomstreden verkoper van pc's, wordt geleid door Michael Dell die door Wall Street als een wonderkind wordt gezien. Dell begon vanuit zijn studeerkamer pc's te verkopen. Het bedrijf is gespecialiseerd in directe verkopen aan de klant. Dell-producten zijn dan ook niet in de winkel te vinden.

Tot een paar jaar geleden ging alles telefonisch maar Dell zei gisteren dat het nu al voor 14 miljoen dollar per dag pc's via Internet verkoopt. Dat komt neer op een miljard dollar per kwartaal. In de afgelopen zeven jaar splitste het aandeel Dell zeven keer. Een jaar geleden stond Dell nog op 27 dollar, twee weken geleden stond het op 110. Als Dell het tempo van deze markt niet meer aankan, waar moeten beleggers dan op letten?

De financiële onrust gisteren was dan ook niet zozeer bezorgdheid over de toekomst van Dell als wel over de richting van de markt. Hewlett-Packard, in omvang het derde computerbedrijf in de wereld, boekte een beter dan verwachte winst in zijn eerste kwartaal, dat afliep op 31 januari. Het bedrijf boekte 960 miljoen dollar winst, drie procent hoger dan vorig jaar. De omzet steeg slechts met 1 procent tot 11,9 miljard dollar en dat viel tegen. HP ziet slechts weinig verbetering in Azië en een groeivertraging in zowel de VS als Europa.

Als twee van zulke bedrijven, een bellwether en een gigant, op dezelfde dag de verwachtingen van beleggers en analisten doorkruisen dan raken de markten even van hun stuk.

    • Lucas Ligtenberg