Krajicek met anti-tennis naar tweede ronde

Zelden heeft Richard Krajicek lelijk winnen tot kunst verheven. Maar zijn afzichtelijke partij tegen Marc Rosset op de snelle vloer van sportpaleis Ahoy' vormde een indringend pleidooi om indoortennis voortaan louter op trage baansoorten te spelen. Een uur lang bestookten de acteurs elkaar met snoeiharde opslagen zonder dat het duel tot leven kwam. Vooral omdat Rosset op cruciale momenten wel erg wild uit de heup schoot, kwam Krajicek goedkoop aan de twee breaks die de partij beslisten: 6-3 en 7-5. Zelfs de winnaar geneerde zich voor het anti-tennis in Rotterdam.

Toernooidirecteur Wim Buitendijk heeft al toegegeven dat de greensetbaan in Ahoy' eerder had moeten worden vervangen. De speelvloer van 50.000 gulden wordt jaarlijks omgedraaid. Maar het wijnrode tapijt is na zes jaar aan beide kanten volledig afgesleten, waardoor rally's een bezienswaardigheid worden als twee servicekanonnen tegen elkaar spelen. Zo vermoordde de opslag een tennispartij die beter achter gesloten deuren had kunnen plaatsvinden. Rosset en Krajicek maakten van hun confrontatie een spelletje Nintendo, waarbij de Nederlander de meeste schade aanrichtte. ,,Ik heb niet echt genoten'', prevelde Krajicek. De toeschouwers al helemaal niet, zij zagen welgeteld twee slagenwisselingen, drie passeerslagen en een winnende return.

Hoe moeten tennissers met zo'n indrukwekkend arsenaal als Krajicek, Ivanisevic, Rusedski, Philippoussis en Rosset worden ontwapend? De conservatieve tennissport mag blij zijn dat de overkoepelende organen ATP en ITF niet worden geregeerd door voorzitters als Ruben Acosta, die het volleybal louter om commerciële redenenen dreigt te misvormen met zijn eindeloze spelregelwijzigingen. Acosta had de tweede service in het tennis allang afgeschaft en hij had vermoedelijk ook een andere puntentelling ingevoerd.

De ITF overweegt nu wedstrijden in de Davis Cup te beperken tot maximaal drie sets per partij. Tevens wordt geëxperimenteerd met de `no-add regel', waarbij een game na deuce meteen wordt beslist.

Maar het tennis wordt niet leuker zolang de sport gebukt gaat onder de dominantie van de service. Tragere banen en zachtere ballen hebben lang niet alle excessen weten in te dammen, zeker niet wanneer spelers van het kaliber Krajicek en Rosset elkaar overhoren. ,,Deze baan is inderdaad veel te snel'', luidde het oordeel van Krajicek. ,,De ondergrond in Hannover, waarop het WK wordt gehouden en de vloer in Stuttgart zijn veel eerlijker. Daar zijn de omstandigheden voor alle tennissers gelijk. Ik heb Buitendijk geadviseerd deze baan zo snel mogelijk te vervangen, hoewel dat niet in mijn voordeel is. Wat mij betreft, worden alle indoortoernooien op deze vloer gehouden. Maar ik speel ook voor het publiek en dat is dit keer tekort gekomen.''

Op de greensetbaan in Stuttgart toonde Krajicek vorig jaar tijdens een indrukwekkende zegetocht zijn complete repertoire. In Rotterdam hoefde hij gisteravond slechts één wapen te gebruiken. Krajicek produceerde op basis van 15 aces maar liefst zeven lovegames. Vierendertig keer sloeg de 27-jarige Nederlander zijn eerste service in, slechts één keer verloor hij het punt. In elf servicebeurten stond Krajicek slechts negen punten af, waarvan twee met een dubbele fout. Alleen bij een 4-3 voorsprong in de tweede set forceerde Rosset twee keer deuce op de service van zijn tegenstander.

Op zijn beurt hield de Zwitser zich met kanonslagen van rond de 200 kilometer per uur redelijk staande. Zeven dubbele fouten waarvan twee op 4-3 in de eerste set en maar liefst drie op 5-5 in de tweede reeks kostten hem de partij. Maar toen was bij Rosset het licht al uitgegaan. Dat overkomt de olympisch kampioen van 1992 wel vaker als hij het op de baan niet naar zijn zin heeft. Rosset oogt als een clochard die in Rotterdam net zo lief onder de Maasbruggen slaapt als in het mondaine spelershotel. Dit jaar kende hij een vliegende start met een kwartfinale op de Australian Open en toernooiwinst in het Russische St. Petersburg. Maar bij Krajicek stond hij nog in het krijt.

De nummer tien van de wereld gaf in november in Parijs Bercy zijn partij tegen Rosset in gewonnen positie (5-2 in de derde set) op, omdat hij toen zeker wist dat zijn onwillige knie het niet nog een ronde vol zou houden. Rosset geloofde zijn ogen niet na de ridderlijke geste van Krajicek. Een week later ging de Nederlander onder het mes. ,,In Parijs had Rosset het ook al te kwaad gehad met zichzelf'', zei Krajicek. In Ahoy' reageerde Rosset zijn frustraties over enkele dubieuze calls af door de pauze bij de wisseling van baanhelft demonstratief op de baseline door te brengen. Provocerend wiegde Rosset met zijn heupen. Keurig wachtte hij bij een 6-5 achterstand de executie af, terwijl zijn tegenstander rustig op zijn stoel bleef zitten.

Krajicek was niet verbaasd. ,,Rosset is een rare jongen. Ik kon me voorstellen dat hij boos was, maar om dan meteen drie dubbele fouten te slaan? Marc heeft zichzelf de das omgedaan, al denk ik dat hij mentaal vermoeid was na zijn zege in St. Petersburg. Ik merkte dat ik frisser was, ik ben lichtvoetiger op de baan dan in Melbourne. Ik heb na mijn terugkeer uit Australië bewust gekozen voor een trainingsperiode in plaats mijn titel in St. Petersburg te verdedigen. Het is in deze fase van het seizoen belangrijk mijn lichaam te verzorgen. Het potje tegen Rosset heeft me in elk geval geen energie gekost.'' Vanavond wordt Krajicek pas serieus getest door Cedric Pioline in een voorproefje op de Davis Cup-ontmoeting tussen Frankrijk en Nederland, in april in Nimes.

    • Robèrt Misset