KASSEROL VAN PAPPARDELLE EN GROENTEN

Misschien denkt u dat een kasserol van pasta met groenten als aardappel en kool machtig zal zijn. Nee, het zal u moeite kosten om niet nog een keer op te scheppen. U kunt deze kasserol met een frisse salade erbij als hoofdgerecht van een vegetarische maaltijd serveren. Als u het als voor- of bijgerecht wilt serveren, kunt u het recept zonder problemen halveren. (Gebakken chipolataworstjes met een handje meegebakken gehakte gemengde kruiden zijn er heerlijk bij.) U kunt verse pasta gebruiken. In dat geval hebt u ongeveer 1 kilo nodig. Gebruik anders gedroogde pappardelle (brede lintpasta). In beide gevallen moet de pasta circa 1 centimeter breed zijn. Snijd of breek de pasta, zowel verse als gedroogde, in stukjes van 5 centimeter en zet die even weg. Schil de aardappels en snijd ze in dikke plakken of in blokken. Doe de aardappel in een grote pan kokend gezouten water. Was de kool en snijd hem in reepjes. Doe de koolreepjes in de pan met de aardappels en kook circa 8 minuten tot de aardappels half gaar zijn. Schep de verse pasta als u die gebruikt nu door het aardappel-koolmengsel tot alles goed gemengd is. Kook het groente-pastamengsel nog 3 tot 4 minuten of tot de pasta bijtgaar is. Kook anders het aardappel-koolmengsel tot de aardappels bijtgaar zijn en kook de gedroogde pasta apart in een andere grote pan gezouten water bijtgaar. Giet de groenten en pasta af, schep ze door elkaar en zet weg in de afgedekte pan. Verhit de boter in een koekenpan op een middelhoog vuur. Schep er de ui en de salie door en fruit tot de ui glazig is. Draai het vuur laag en schep er de parmezaanse kaas door tot er een dikke saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en gooi de salie weg. Schep eenderde van het groente-pastamengsel in een diepe ovenschaal van circa 3 liter inhoud. Schik er dan een laag plakken Taleggio op en verdeel er dan wat ui-kaassaus over. Ga zo door met in lagen leggen tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag van het groente-pastamengsel. Zet de ovenschaal in een op 225° C voorverwarmde oven. Zet de oven uit en laat de kasserol ca. 10 minuten verhitten tot de kaas gesmolten is.

    • Kim Maclean