Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen werd tijdens de opening vanochtend licht beïnvloed door het verlies van Wall Street gisteravond. Niettemin bleef het verlies beperkt door positief bedrijfsnieuws in Groot-Brittanië. Farmacieconcern Glaxo en hypotheekbank Halifax maakten cijfers bekend die bij beleggers goed vielen. De FTSE-index daalde slechts licht, 12,6 punten op 6066,0

FRANKFURT

Siemens was vanochtend het meest verhandelde aandeel op de effectenbeurs van Frankfurt. De koers ging met 2,31 procent omhoog naar 61,03 euro nadat de grootste vakbond IG Metall overeenstemming had bereikt over een nieuwe CAO voor de metaalsector. Hoewel het CAO-akkoord Siemens 800 à 900 miljoen mark per jaar gaat kosten, weegt dit nadeel voor het bedrijf niet op tegen het wegvallen van een dreigende staking die IG Metall had aangekondigd. De DAX-index steeg 5,43 punten naar 4815,52 punten.

PARIJS

Op de beurs van Parijs bleven kopers massaal aan de zijlijn staan. Het belangrijkste nieuws kwam uit de bankensector waar werd vooruitgelopen op een mogelijke samenwerking tussen Banque National de Paris (BNP) en Crédit Lyonnais. De koers van BNP werd daardoor licht negatief beïnvloed. CCF profiteerde opnieuw van het gerucht dat ING bank overweegt zijn belang in de Franse bank uit te breiden. De koersstijging was vanochtend 1,71 procent.

NEW YORK

Op de effectenbeurs van New York verloren beleggers gisteren massaal het vertrouwen in de technologieaandelen. De Dow Jones-index van dertig industriële fondsen ging maar liefst 101,56 punten (1,1 procent), onderuit op een totaal van 9195,47 punten. Vooral computerconcern Dell moest het ontgelden. Het voormalige beurslievelingetje maakte na sluiting van Wall Street tegenvallende winstcijfers bekend. Vooral de resultaten in het vierde kwartaal vielen niet in goede aarde.

Beleggers hadden daarentegen wel belangstelling voor vertrouwde aandelen. Vooral luchtvaartfondsen en bankfondsen waren redelijk in trek. Grote winnaars waren Goodyear en Caterpillar. De aandelen van de bandenproducent en van de fabrikant van bouwmachines kregen een koopadvies van gereputeerde Amerikaanse zakenbanken.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 11,88 punten (0,1 procent) tot 14.146,79. Bij lage omzetten waren beleggers vooral bang dat enkele Japanse ondernemingen hun winstverwachtingen voor het lopende boekjaar, dat eind maart afloopt, zullen bijstellen. De beurs in Zuid-Korea sloot 2,8 procent lager. In Hongkong was de beurs gesloten in verband met een feestdag. Singapore noteerde halverwege de handel 1 procent lager. Hier overheerste de angst over de komende resultaten van het bedrijfsleven. De beurs in Australië eindigde onveranderd.