Hof in Pakistan veroordeelt militaire rechtbanken als illegaal

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft een zware tegenslag gekregen nu het Hooggerechtshof in Islamabad de speciale militaire rechtbanken in het land ,,illegaal'' heeft genoemd. Sharif had de legerrechtbanken afgelopen november vorig jaar om etnische, sectarische en politieke terreur in de miljoenenstad Karachi te beteugelen. De laatste jaren zijn in het zuiden van Pakistan duizenden doden gevallen bij confrontaties tussen verschillende etnische en religieuze groeperingen; in Karachi alleen al vorig jaar ongeveer duizend.

Als gevolg van vonnissen van de militaire rechtbanken werden sinds november twee mensen opgehangen. Enkele weken geleden gelastte het Hooggerechtshof al de opschorting van executies in afwachting van een definitief oordeel over de status van de speciale rechtbanken. De militaire rechtbanken rondden een zaak binnen twee weken af. Verdachten kregen een advocaat toegewezen. Deze mocht geen getuigen oproepen. Verder was hoger beroep bij een civiele rechtbank niet mogelijk. Mensenrechtenorganisaties en de oppositie noemden de militaire rechtbanken vanaf de eerste dag al ,,ongrondwettelijk''.

Onafhankelijke media en oppositiepartijen verwelkomden de uitspraak van het Hooggerechtshof vanmorgen. ,,Het arrest heeft het vertrouwen van de bevolking in de rechtspraak gesterkt'', schreef het dagblad Dawn uit Karachi, nu blijkt dat de zittende magistratuur ,,het vermogen heeft de Grondwet te beschermen''. De ,,boodschap'' van het Hof is volgens de krant dat de ,,civiele maatschappij'' in Pakistan definitief ,,wortel heeft geschoten''. Bijna de helft van het 51-jarig bestaan van Pakistan werd het land geleid door militaire dictaturen. Premier Sharif wordt sinds zijn grote verkiezingsoverwinning begin 1997regelmatig zwaar bekritiseerd omdat hij het leger vaker inzet voor civiele taken.

Sharif kwam vorig jaar met het plan de islamitische wet, de shariah, in te voeren. Daarbij zou de macht van de civiele rechtbanken sterk worden beperkt. In de senaat heeft Sharif echter niet de benodigde tweederde meerderheid.

Het Pakistaanse leger reageerde gisteren dat de militaire rechtbanken doorgaan gaan met de rechtszaken totdat zij een bevel van het Hof krijgen ze te sluiten.

    • Rob Schoof