Hier en Daar

Filmbeurs

Op 20 februari heeft in de Amsterdamse RAI de derde Platen & CD, Film & Science Fiction beurs plaats. Naast het gebruikelijke ruime assortiment aan muziekdragers zijn het vooral de memorabilia die de aandacht trekken. Er zijn gouden platen, foto's met handtekening van rocksterren en tourjackets te koop. Tevens is er een tentoonstelling van het muzikale werk van Herman Brood. Voor de beurs is ook een selectie gemaakt van unieke film- en science fiction attributen. Er zijn gouden awards, handtekeningen, Star Trek kostuums, cultvideo's en filmposters te koop. Tot slot worden er twee gesigneerde foto's verloot: van Sean Connery als 007 en van de gehele cast van de originele Star Trek serie.

*Amsterdam RAI, 20 febr 10-17u. Toegang ƒ12,50. Inl. 0229-213891

Retro Kleding

In februari 2000 presenteert het Historisch Museum Rotterdam in samenwerking het Drents Museum te Assen de overzichtstentoonstelling JONG. Hierin worden de verschillende kledingstijlen van de jongerenculturen van de afgelopen vijftig jaar tentoongesteld. Het museum te Rotterdam is daarom op zoek naar mensen die de zelfgedragen kleding uit hun jeugd in bruikleen willen geven. Tot 15 april wordt er ingezameld. Kuiven, nozems, rockers, sjorsen, provo's, hippies, punkers, metalfreaks en housers kunnen het museum contacteren voor hun bijdrage.

*T/m 14 april kan van ma t/m wo gebeld worden met 010-4214937 (10-16u). Schriftelijk reageren kan ook: Historisch Museum Rotterdam , Korte Hoogstraat 31, 3011 GK, Rotterdam. e-mail:info@hmr.rotterdam.nl o.v.v. JONG

Elfsteden wandelaars

De inschrijving voor de Elfsteden wandeltocht is begonnen. De editie van dit jaar wordt van 11 t/m 15 mei gehouden. In vijf etappes worden de elf steden aangedaan. De tochten zijn tussen de 28 en 49,5 kilometer in lengte. Wie gebruikt maakt van hotel of camping, kan bagage gratis laten vervoeren. De minimumleeftijd is zestien jaar. De kosten zijn ƒ90 p.p.

*Inschrijven kan tot 1 april bij de Friese Elfsteden Wandeltocht, Postbus 124, 8800 AC, Franeker.

Sterrenkijken

Voor de 23ste keer worden de sterrenkijkdagen georganiseerd. Op za 20 febr, en soms ook op vr 19 en zo 21, kunnen liefhebbers terecht bij sterrenwachten, planetaria en andere plekken waar een telescoop staat. Bij helder weer zijn de kraters op de maan, Saturnus, de nevel in Orion, wolken op Jupiter en de grote beer te zien. Bij slecht weer kan men informatie krijgen over sterrenkunde, telescopen nader bekijken, praten met amateurastronomen of dia- en videopresentaties bekijken. De dagen worden op 50 verschillende plaatsen in Nederland gehouden. Bij een aantal sterrenwachten is er ook een speciaal programma voor de jeugd.

*Sterrenkijken. De adressen zijn te bekijken op teletekstpagina 718 of Internetsite www.dekoepel.nl. Of bel naar: 030-2311360/ 030-2321456. De meeste avonden zijn gratis en beginnen om 20u.

Milieujutten

De NJHC herbergen op Ameland, Terschelling en Texel organiseren van 21 t/m 27 febr milieuvriendelijke vakantie-arrangementen. Deelnemers ruimen 's morgens het zwerfvuil op de stranden op en ontdekken 's middags het eiland.

*Milieujutten, 21-27 febr, ƒ360 voor een week volpension, incl fiets en programma. Inl en boekingen: NJHC-herberg Terschelling, tel 0562-442338.

Vehikel

Klassieke auto's, motoren en fietsen zijn van 19 t/m 21 febr te bewonderen op de oldtimerbeurs Vehikel in de Utrechtse Jaarbeurs. In vier hallen staan onder meer 1200 stands met motorfietsen en 150 ton aan onderdelen. Ook een overvloed aan bijzondere auto's: bijvoorbeeld een Holsmann uit 1908 of een vergulde Rolls Royse. De meest bijzondere motorfiets is de Hildebrand & Wolfmüller uit 1894. Talrijke motor- en autoclubs zijn eveneens aanwezig. Oude motoren rijden verder tegen een stijle wand op. Moedige bezoekers kunnen meerijden.

*Vehikel, Jaarbeurs, Utrecht. Open van 10-17u. Prijs: ƒ20, 65+ ƒ15, kinderen tot 12 jr ƒ10, kinderen onder één meter gratis.