Het is nu oorlog tussen de Koerden en Israel

De dood van drie Koerden bij het Israelische consulaat in Berlijn heeft vergaande gevolgen voor de veiligheid van Israelische vertegenwoordigingen. Koerdische wraak is een kwestie van tijd.

Israelische veiligheidsspecialisten vragen zich vandaag af of het absoluut noodzakelijk was dat Israelische veiligheidsagenten gisteren het vuur openden op Koerden die het Israelische consulaat in Berlijn bestormden. Premier Benjamin Netanyahu heeft gistermiddag daarentegen al het optreden van de Israelische veiligheidsagenten geprezen. Volgens hem handelden zij uit zelfverdediging toen er levensgevaar bestond nadat de Koerden probeerden een wapen aan een veiligheidsagent te ontfutselen. Netanyahu herhaalde dat Israel geen hand heeft gehad in de ontvoering van Abdullah Öcalan uit Nairobi naar Turkije.

Het doden van drie Koerden in of bij het Berlijnse consulaat heeft echter wel vergaande gevolgen voor de veiligheid van Israelische vertegenwoordigingen, El Al, en andere Israelische en joodse organisaties in het buitenland. Nu Israel dankzij het akkoord van Oslo met de Palestijnen verlost leek te zijn van Palestijns internationaal terrorisme heeft de joodse staat in de Koerden een nieuwe vijand die op wraak zint voor hun kameraden die door Israelische veiligheidsagenten werden neergeschoten.

Waren de Israeliërs in het consulaat wel goed geïnstrueerd? Acties van Koerden tegen Israelische vertegenwoordigingen waren te verwachten. Öcalan had kort voor zijn ontvoering in Nairobi in een vraaggesprek met Jane's Intelligence Review gezegd dat de inlichtingendienst Mossad hem volgde. In Jeruzalem maar ook in Berlijn bij de Duitse autoriteiten had men dus kunnen weten dat Israelische doelen aangevallen zouden kunnen worden door Koerden.

Nu is volgens Israelische veiligheidsspecialisten de wraak van de Koerden slechts een kwestie van tijd. Met die gedachte als uitgangspunt zullen Israels vertegenwoordigingen in het buitenland zwaarder met veiligheidsagenten worden bemand. El Al heeft volgens de Israelische media uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Hetzelfde is het geval op het David Ben Gurion-vliegveld bij Tel Aviv. Het is voor Israel nogal tragisch dat het voor de dingen die staan te gebeuren nog nauwelijks relevant is dat Jeruzalem hardnekkig blijft ontkennen ook maar iets met de ontvoering van Öcalan te maken te hebben.

Israel heeft gisteren in Berlijn bloed van de Koerden laten vloeien en is daardoor in oorlog gekomen met het Koerdische volk. Van het Israelisch-Koerdische bondgenootschap in de jaren zestig, toen Israel de opstand van de Koerden in Irak met wapens en adviseurs steunde, is slechts een herinnering over. Israel heeft sedert enkele jaren de kant van Turkije gekozen in de strijd tegen ,,het terrorisme van de PKK''. Dat is het logische gevolg van de strategische alliantie tussen beide landen. De vraag die blijft hangen is waar de scheidslijn tussen Israelische technische raad aan Turkije en daadwerkelijke steun aan Ankara in de strijd tegen de PKK van Öcalan loopt.

Volgens Netanyahu is het een duidelijke zaak dat Israel precies weet waar die grens ligt en hij daarom ook kan zeggen dat Israel niets met de ontvoering van Öcalan heeft uit te staan. Een andere zaak is de Koerden daarvan te overtuigen. Ook zij weten dat er achter de geloofwaardigheid van Netanyahu dikke vraagtekens staan.

    • Salomon Bouman