Herbert Kline (90) overleden

De documentairemaker Herbert Kline is op bijna 90-jarige leeftijd overleden. Hij stierf 5 februari, maar de New York Times maakte zijn dood pas gisteren bekend. Kline maakte onder andere Return to Life (1937), over de verovering van Tsjecho-Slowakije door de nazi's, waarvoor hij samenwerkte met de fotograaf Henri Cartier-Bresson. In 1938 reisde de joodse documentaremaker als zogenaamde nazi naar Tsjecho-Slowakije en deed in Crisis verslag van massademonstraties en parades van de Duitsers. Tijdens de heksenjacht van senator Joseph McCarthy kwam hij op de zwarte lijst te staan van mensen met communistische sympathieën. Kline kwam daarna moeilijk aan de slag. Pas in 1970 begon hij weer te filmen. In 1974 kwam Walls of Fire uit, over de Mexicaanse kunstenaars Diego Rivera en David Alfaro. De film kreeg een Oscar-nominatie, maar Klines pogingen om vaste voet in Hollywood te krijgen mislukten. (ANP)