Grootmeester van beruchte P2-loge vervroegd vrij

Licio Gelli, de voormalige grootmeester van de vrijmetselaarsloge Propaganda Due (P2), is om gezondheidsredenen uit de Italiaanse gevangenis ontslagen. Gelli was begin jaren tachtig verantwoordelijk voor het bankroet van de Banco Ambrosiano en werd hiervoor vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De voorwaardelijke invrijheidsstelling van Gelli is opmerkelijk omdat de Italiaanse justitie er ruim zeventien jaar over heeft gedaan om de man achter slot en grendel te krijgen. De 79-jarige Gelli is eind januari met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Voorts zou hij manisch depressief zijn.

Gelli geldt als een van de meest spraakmakende figuren in de naoorlogse geschiedenis van Italië. Hij is regelmatig beschuldigd van betrokkenheid bij extreem-rechtse terreuraanslagen, bedoeld om de Italiaanse samenleving te ontregelen. Het hierdoor ontstane machtsvacuüm zou hij hebben willen opvullen met zijn vrijmetselaarsloge P2, een staat binnen een staat, waarvan het bestaan in 1981 werd onthuld. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de bomaanslag in 1980 op het station in Bologna waarbij 85 doden vielen.

Gelli ontpopte zich als een meester in het ontsnappen. Tussen 1981 en 1988 bleef hij ongrijpbaar voor de Italiaanse justitie. Gelli meldde zich in 1987 vrijwillig bij de Zwitserse autoriteiten. Een jaar later werd hij uitgeleverd aan Italië. Als voorwaarde aan zijn uitzetting stelde Gelli dat hij in Rome alleen berecht zou worden voor zijn aandeel in het faillissement van de Ambrosiano-bank en geen verantwoording hoefde af te leggen voor `politieke' misdaden, zoals de terreuraanslag in Bologna.

Naar verluidt werd er opzettelijk geen haast gemaakt met het proces tegen Gelli: veel hooggeplaatste Italianen vreesden dat het proces allerlei compromitterend materiaal aan het licht zou brengen. Uiteindelijk is Gelli vorig jaar april schuldig bevonden aan het faillissement van de Banco Ambrosiano. Deze privé-bank – de grootste van het land – ging in 1982 bankroet nadat 550 miljoen dollar achterover werd gedrukt, onder andere door Gelli, die in 1998 daarvoor werd veroordeeld.

Maar Gelli wist ook ditmaal uit handen van justitie te blijven. Hoewel hij onder huisarrest stond, wist hij Italië te ontvluchten. Vorig jaar september werd hij alsnog aangehouden in Cannes, waarna hij werd overgebracht naar een Italiaanse gevangenis. Eind januari verslechterde zijn gezondheidstoestand. Zijn zoon, Maurizio Gelli, heeft tegenover het dagblad La Repubblica verklaard verheugd te zijn over de vrijlating van zijn vader. ,,Maar zijn fysiek blijft een bron van zorg.'' De bejaarde Gelli wordt mogelijk geopereerd. (AFP)