GALERIE

Oeuvre

Enkele maanden geleden presenteerde Galerie Serieuze Zaken de tentoonstelling Oeuvre, met werk van internationaal bekende kunstenaars. Door het succes toen heeft de galerie een tweede editie samengesteld. More oeuvre toont werk van o.a. Gilbert & George, Gavin Turk, Robert Easson, Sarah Lucas en Martin Norris. T/m 13 maart, Elandsstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Florian Göttke

De poppen die op de tentoonstelling Verre vrienden van Jan Klaassen van de Duitse kunstenaar Florian Göttke worden getoond, hebben boosaardige trekjes. In verschillende videofilmpjes slaan ze elkaar op het hoofd of trappen ze een weerloze voorbijganger in elkaar. Ook de toeschouwer wordt aangezet tot het plegen van zinloos geweld: door een druk op de knop beginnen de kleine bedienbare poppen een slachtoffer te schoppen en slaan. T/m 28 febr in Sandberg 2, Korte Achterstraat 2a, Hoorn. Do t/m zo 14-17u.

Tobias Rehberger

In de Vleeshal is de eerste Nederlandse solopresentatie van de jonge Duitse kunstenaar Tobias Rehberger, Nightprowler, te zien. Hij bouwde een ingewikkeld stelsel van labyrintische gangen rondom een muziekinstallatie die bedwelmende klanken uitstoot. De muziek werd aanwijzingen van Rehberger gecomponeerd door de Duitse musicus Nicolai Marcus. De bezoeker wordt aangetrokken door de muziek in het centrum van het doolhof, maar raakt al snel hopeloos verdwaald en zal de muzikale bron nooit kunnen bereiken. T/m 7 maart, Markt, Middelburg. Di t/m zo 13-17u.

Cokkie Snoei

Op de tentoonstelling What are friends for? in Galerie Cokkie Snoei staan de portretten centraal die Erwin Blumenfeld en Paul Citroen maakten van hun (kunstenaars)vrienden. De foto's van de Britse kunstenaar Paul Smith, die gelijktijdig worden gepresenteerd, tonen groepjes mannen die kameraadschappelijk poseren tijdens intieme of banale momenten: in een openbaar toilet of dronken op een uit de hand gelopen feestje. Alle jongens hebben echter hetzelfde gezicht: dat van de kunstenaar. T/m 14 maart, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder

Nieuw werk van Ger van Elk t/m 20 maart in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; Prenten en strips van Peter van Straaten t/m 28 maart in Galerie Lambiek, Kerkstraat 78, Amsterdam; Beelden en tekeningen van Herman Makkink t/m 17 maart in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; Schilderijen van Barend van Hoek en een installatie van Dan Geesin t/m 14 maart in Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn; Werken op papier van Carel Blotkamp, beelden van Paul Haentjes en schilderijen van Ien Lucas t/m 8 maart in Galerie Tegenbosch, Putterstraat 48, Heusden aan de Maas.