El Al geeft opheldering over lading Boeing

De Israelische luchtvaartmaatschappij El Al heeft gisteren tot haar eigen ,,verbijstering'' na 6,5 jaar opheldering gekregen over de niet gedocumenteerde 20.000 kilo vracht aan boord van het op 4 oktober 1992 verongelukte vrachtvliegtuig. Volgens de maatschappij gaat het om ongevaarlijke goederen.

De nieuwe informatie is onmiddellijk beschikbaar gesteld aan de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp. Commissievoorzitter Meijer bevestigde vanmorgen voorafgaande aan het eerste verhoor dat zijn onderzoekscommissie gisteravond ,,na veel onderhandelingen een groot aantal papieren'' heeft losgekregen over dat deel van de lading waarvan de vrachtbrieven nog ontbraken.

Volgens Meijer onderzoekt zijn staf de stukken nu en zullen ze nog worden vergeleken met papieren die de commissie via ,,eigen onderzoekskanalen'' heeft ontvangen. De documenten werden de commissie overhandigd tijdens een gesprek met de Israelische ambassadeur in Nederland Y. Gal en A. Yarkoni, hoofd van de burgerluchtvaart in Israel. Yarkoni is inmiddels weer terug naar Israel.

Uit de stukken blijkt volgens El Al dat het om een niet-gevaarlijke zogenoemde samengestelde zending gaat. De 20 ton waren bestemd voor Tel Aviv en zijn verzonden vanuit New Jersey in de Verenigde Staten. De Nederlandse autoriteiten beschikten tot gisteren alleen over een masterairwaybill waarop geen specificatie was vermeld. De expediteur in New Jersey, een volle dochter van het Israelische bedrijf Daphna, heeft nu alsnog 17 pagina's uit het eigen archief opgediept en naar Amsterdam gestuurd.

Volgens een memorandum van El Al aan de enquêtecommissie gebeurde dit nadat de Yarkoni en de Israelische ambassadeur druk hadden uitgeoefend op presidentdirecteur Chiecanover van El Al om nog een uiterste poging te wagen. Vervolgens is de expediteur in New Jersey opgedragen, zo laat El Al de commissie weten, om binnen 24 uur de gevraagde documenten te leveren. En wat in al die jaren sinds de ramp niet mogelijk was, gebeurde. Uit de beschikbare stukken blijkt dat het om een verzameling zeer uiteenlopende goederen gaat. Op de lijsten staan onder meer computerdelen, elektrische apparaten, een speciale batterij, instrumenten, boeken, drukwerk, koelsystemen.

VERHOREN2