Een landschapje op je hoofd

Mijn oma droeg in de jaren '60-'70 hoeden van een soort raffia, die ze met een knisperend geluid op- en afzette. Hoed is eigenlijk een te groot woord voor het bolletje dat nauwelijks haar hoofd omsloot. Het waren hoedjés. Mijn andere oma had precies dezelfde, net als alle dames op leeftijd die ik kende. Of ze nu naar een bruiloft gingen of in de tram stapten, bij elke buitendeurse gelegenheid stond het hoedje, dat in mijn herinnering in slechts twee of drie vale kleuren verkrijgbaar moet zijn geweest, op. Het waren de nadagen van de hoed: alleen nog in gebruik bij bejaarden en ontdaan van elke zwier die de dameshoed in zijn hoogtijdagen rond de eeuwwisseling vergezelde. Het hóorde nog, in die generatie, maar daar was ook alles mee gezegd.

Ontwerper Tiny Meihuizen heeft het raffia-hoedje nieuw leven ingeblazen, voor hen die een beetje heimwee hebben naar de tijd van de laatste hoeden en de eerste kleurenfoto's. Maar de raffia-hoeden van Meihuizen zijn allesbehalve vaal: de bescheiden frutsels van die tijd zijn vervangen door frivole krullen, de fletse kleuren door speels zwart-wit of rood-zwart. Elke associatie met het plichtmatige hoofddeksel van destijds is verdwenen, ook al doen deze hoedjes het goed op elk moment, van bruiloft tot tram.

In Hoedengalerie Cappello in Nijmegen zijn t/m 14 maart een dertigtal hoeden van Tiny Meihuizen te zien. Ogenschijnlijk hebben deze hoeden niets met elkaar te maken. Klein, koket en gifgroen, zwierig met een soort zonnebloembladeren bovenop of bolvormig met pauwkleurige veren achterop, alleen het label verraadt dat ze allemaal uit Meihuizens atelier Gossip & Whispering in Utrecht komen. Wie zoekt naar een noemer voor zoveel diversiteit komt terecht bij de verkleedkist: haar hoeden - met uiteenlopende materialen als schelpen, veren, kralen en bont - vragen om verkleedpartijen die aan elkaar hangen van fantastische verhalen. Wie een hoed van Meihuizen opzet, heeft niet zelden een miniatuurlandschap op haar hoofd.

,,Diversiteit en uitbundigheid zijn de kenmerken van de hoeden van Tiny Meihuizen'', volgens Truus Stuiver, eigenaar van Cappello. ,,Ze is een onderzoeker, probeert alle materialen uit, maar slaagt er wel in om een goed passende hoed te maken. Waar veel ontwerpers zich per seizoen op één materiaal storten, gebruikt zij alles tegelijk. Door die flexibiliteit werkt ze gemakkelijk in opdracht.''

De uitbundigheid van haar ontwerpen betekent niet dat Meihuizens creaties niet draagbaar zijn. Natuurlijk, je hebt lef nodig om met een pauwenstaart achter op je hoofd of met een breedgerande hoed met bontrand en witte veren als besneeuwde kerstboompjes over straat te gaan. Maar pas ècht gewaagd wordt het als je Meihuizens interpretatie op de omslagdoek van Sir Lawrence of Arabia - of zou het die van Yasser Arafat zijn? -, Haar en Hoed geheten, op je hoofd durft te zetten.

Hoeden van Tiny Meihuizen, t/m 14 maart bij hoedengalerie Cappello, Houtstraat 28, Nijmegen. Openingstijden: ma 13-17u30, di/wo/vr 10-17u30, do 10-21u, za 10-17u. Tel. 024-3229282.

    • Friederike de Raat