Drukorder FD naar De Telegraaf

Holdingmaatschappij De Telegraaf gaat het Financieele Dagblad (FD) drukken en distribueren. De zakenkrant beëindigt zijn contract met PCM Uitgevers, dat nu de totale oplage van 50.000 exemplaren nog drukt en verspreidt.

Het contract met de Telegraaf heeft volgens het Financieele Dagblad een looptijd van zeven jaar en is minstens 100 miljoen gulden groot. De krant zal worden opgenomen in het distributienetwerk van De Telegraaf voor abonnementen en losse verkoop. ,,We verwachten onze oplage te kunnen vergroten, doordat we nu veel meer verkooppunten krijgen'', zegt interim-directeur en hoofdredacteur A. Bakker van het Financieele Dagblad.

Tussen Het Financieele Dagblad en PCM ontstond eerder dit jaar onenigheid over de verhoging van het tarief dat PCM het blad in rekening wil brengen voor het drukken en verspreiden. PCM zou per april van dit jaar een prijsverhoging van 50 procent willen doorvoeren. Het FD vond dat te veel en wilde de verhoging niet betalen. PCM zegde hierop het contract met de zakenkrant op.

Het Financieele Dagblad stapte naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die toeziet op oneerlijke concurrentie en kartelvorming. De krant beschuldigt PCM ervan misbruik te maken van zijn machtspositie op de markt voor landelijke ochtendbladen. PCM is onder meer uitgever van de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad. Behalve PCM heeft alleen De Telegraaf een landelijk distributienetwerk. Volgens G. van den Berg van de raad van bestuur van PCM heeft het Financieele Dagblad voldoende keus uit andere aanbieders en valt PCM geen machtsmisbruik te verwijten. ,,Het Financieele Dagblad heeft nu een overeenkomst kunnen sluiten met De Telegraaf. Blijkbaar zijn er dus wel andere aanbieders te vinden.''

De krant kan echter pas per 1 september 2000 overstappen naar De Telegraaf. Eerder heeft de uitgever geen productiecapaciteit beschikbaar. In 2000 komt er ruimte vrij op de persen van het Noordhollands Dagblad in Alkmaar, dat deel uitmaakt van het Telegraafconcern. Later wordt de capaciteit van de drukkerij in Amsterdam uitgebreid en zal het Financieele Dagblad daar worden gedrukt.

Een nieuwe overeenkomst voor de komende anderhalf jaar is er nog niet. ,,Het Financieele Dagblad blijft na 1 april welkom om van onze drukpersen gebruik te maken, als ze daarvoor tenminste een behoorlijke vergoeding betalen'', zegt Van den Berg van PCM. ,,Anders kunnen ze wat ons betreft vertrekken.'' Het Financieele Dagblad wil, met de NMa achter de hand, een lager tarief bedingen. ,,Aangezien we geen alternatief hebben, blijven wij op ons standpunt dat PCM met de tariefsverhoging zijn monopoliepositie misbruikt'', aldus Bakker.