Drie jaar experimenteren met lagere BTW

Het kabinet kan vanaf 1 januari 2000 drie jaar lang proefdraaien met een lagere BTW voor kappers, schoenmakers, personeel in de thuiszorg en andere arbeidsintensieve diensten. De Europese Commissie diende gisteren een voorstel daartoe in.

Het voorstel moet nog unanieme instemming krijgen van de EU-ministers van Financiën, maar dat lijkt niet meer dan een formaliteit. De lidstaten die de experimenten willen uitvoeren, moeten dat voor 1 september laten weten. Verder moeten zij voor 1 oktober 2002 een gedetailleerd verslag over de effectiviteit ervan indienen. Volgens eurocommissaris Monti (belastingen) is het voorstel een buitenkansje om zwartwerken tegen te gaan. Voorwaarde is wel dat de BTW-verlaging niet concurrentievervalsend werkt voor buurlanden. (ANP)