Commissaris koningin is grote onbekende

Van de tien kiesgerechtigden weten er zeven niet hoe de commissaris van de koningin in hun provincie heet. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van Inter/View in opdracht van ANP en NOVA.

De verkiezingen voor de provinciale staten worden gehouden over twee weken. Een kleine meerderheid (52 procent) van de ondervraagden is van plan een stem uit te brengen. Bij de vorige statenverkiezingen was de opkomst vijftig procent.

Als de naamsbekendheid van de commissaris van de koningin – overigens geen gekozen maar benoemde functionaris – als graadmeter wordt genomen, weten de meeste mensen weinig van provinciale politiek. Van de commissarissen van de koningin waren E. Nijpels (Friesland) en H. Alders (Groningen) nog het meest bekend.

De onderzoekers menen dat dit te danken is aan het feit dat zij afkomstig zijn uit de landelijke politiek; dergelijk naamsbekendheid neemt af als de datum van benoeming verder in het verleden ligt. In Zeeland is de naamsbekendheid van commissaris W. Gelder nihil.

Van de CDA-aanhang zegt 80 procent te gaan stemmen. Bij PvdA en VVD gaat het om 60 procent. Van de mensen die zeggen te gaan stemmen en hun stem bovendien willen uitbrengen op een landelijke partij, kiest 26 procent voor de PvdA. De VVD krijgt 25 procent, het CDA 21 procent. D66 zou niet meer dan 6 procent krijgen, minder dan GroenLinks, dat goed is voor 9 procent.