Chagrijnig voor je uit kijken

Ilona van de Braak (35)

Standplaats: Moskou sinds 1996

Baan: coördinator Artsen Zonder Grenzen

Zet mij even terug in een omgeving waarin ik alles begrijp. Die gedachte heeft Ilona van de Braak op momenten dat Moskou haar overvalt. De grote cultuurverschillen veroorzaken wel eens heimwee. Kleuren en geuren zijn in Moskou zo anders dan in Nederland. Schijnbaar lijkt Moskou op andere grote steden in Europa, maar in de realiteit is alles anders. Ilona kan er niet goed grip op krijgen. Voor Artsen zonder Grenzen ging zij `voor ongeveer vier maanden' naar Moskou om de vrij-veiligcampagne te coördineren. Aids bleek zo'n groot probleem dat Ilona er nog mee bezig is. Samen met het Russische ministerie van Gezondheidszorg ontwikkelt Artsen zonder Grenzen preventieve methodes. Vier maanden werden jaren en Ilona zit er nog steeds. Haar baan op het hoofdkantoor in Amsterdam werd een jaar lang voor haar vastgehouden, maar ook die is nu vergeven. Moskou is al bijna drie jaar haar werkplek en ook die van haar Nederlandse man, die eveneens voor Artsen zonder Grenzen werkt. Omdat het verblijf van korte duur zou zijn, heeft Ilona niet de taal geleerd. Zij spreekt vakantie-Russisch. Nu denkt zij er steeds weer over om een cursus te doen, maar het werk is zwaar en als zij eindelijk eens niet werkt, heeft zijn geen zin haar hoofd te gebruiken. Dan wil zij wandelen. ,,En daar heb je geen Russisch voor nodig'', lacht Ilona.

In de metro past zij zich aan; zo chagrijnig mogelijk recht voor je uit kijken. Dat doen alle Moskovieten en Ilona valt liever niet op. Hoe warm het binnen in de metro ook is, iedereen houdt alles aan en op. Een groot warenhuis van alle soorten bont.

De vrieskou jaagt de mensen niet naar binnen. ,,Daar verbaas ik me iedere dag weer over. Ongeacht de temperatuur, de Rus blijft buiten. Een wodka of een biertje onder de boom, met een zakje nootjes uit de dichtstbijzijnde kiosk.

Foto: Oleg Klimov