BOEKEN

Een greep uit de boeken die in de handel zijn over emigratie en tijdelijk verblijf in het buitenland:

Terug naar Nederland Praktische gids voor Nederlanders die terugkeren van hun verblijf in het buitenland. Diverse problemen die zich bij terugkeer kunnen voordoen passeren de revue: het opnieuw moeten wennen aan de bedrijfscultuur, problemen op school, partners die moeten wennen aan hun nieuwe positie in het gezin en de samenleving. De auteurs geven handige tips om het proces van terugkeer te vergemakkelijken. Emmy Kunst, Marjanne Simons, Henning Zorn, Koninklijk Instituut voor de Tropen (1996), 20,00 gulden.

Vanuit de partner gezien Een wat langer verblijf in het buitenland kan ook een zware opgaaf zijn voor de partner van degene die voor zijn of haar werk Nederland verlaat. Behandeling van een aantal sociale en psychologische aspecten van deze onderschatte problematiek. Ingrid Groenen, Koninklijk Instituut voor de Tropen (1998), 20,00 gulden.

Opgroeien in het buitenland Een boek over de rol van het gezin bij uitzending. De problemen bij vertrek en terugkomst, ervaringen met huishoudpersoneel, scholing van het kind, vriendschappen, heimwee en isolement. Emmy Kunst, Marjanne Simons, Ferko Ory, Koninklijk Instituut voor de Tropen (1991), 17,50 gulden.

Met kinderen naar het buitenland Onderwijsgids voor gezinnen die naar het buitenland worden uitgezonden. Helder overzicht van alle soorten scholing voor kinderen van expats. Stichting NOB (1995), 17,50 gulden.

Wijs op reis Adviezen en tips voor reizigers naar het buitenland. Goed oriëntatiemiddel voor buitenlandse reizen, kort of lang. Inclusief tips en adressen. Leo Verheijen, ministerie van Buitenlandse Zaken (1995), gratis.

SAS Survival Guide Wat moet je doen als je in het buitenland in een gevaarlijke situatie terechtkomt? Dit boek geeft praktische tips voor onvoorziene omstandigheden. John Wiseman, Harper Collins (1993), 21,95 gulden.

The expatriates' Handbook Hoe haal je het meeste uit je buitenlandse verblijf? Door eerst dit standaardwerk te lezen. Tips, tips en nog eens tips. Bill Twinn en Patrick Burns, Kogan Page (1993), 37,50 gulden.

Het emigratie handboek Nuttig handboek voor zowel expats als landverhuizers.

Veel informatie: van fiscale aspecten tot het meenemen van de huisdieren. P.L. Gillissen. Uitgeverij Guide Lines, 39,50 gulden.

Fiscaal Memorandum Het memorandum `Uitzending van werknemers naar het buitenland' van Moret, Ernst & Young. Veel nuttige juridische informatie. Op te vragen bij: MEY, Expatafdeling, Drentestraat 20, 1083 HK, Amsterdam, (020) 549 73 65.