Bij de lunch val ik stil

Erik Knipscheer (34)

Standplaats: Parijs sinds 1994

Baan: marketing-manager Organon

Als het over eten gaat, spreken ze de taal. Als het over werken gaat, redden ze zich heel goed. Op financieel gebied komen ze een eind en ook het sportvocabulaire beheersen zij. Erik Knipscheer en Marion Eig wonen samen met hun zoontjes al weer bijna vijf jaar in Parijs. Erik werkt als marketing manager voor het farmaceutisch bedrijf Organon en Marion (33) heeft een baan bij het Franse telecommunicatiebedrijf Cirus. ,,Alleen tijdens de lunch val ik stil'', zegt Erik. ,,dan praten mijn collega's opeens met afkortingen en wordt alles omgedraaid. A fond wordt à donf en Laisse tomber wordt laisse betom. Daar waag ik me niet aan. Ook op de crèche loop ik achter. Die taal beheers ik nog niet.''

Het is zondagmorgen negen uur als de familie poseert voor de Eiffeltoren. Ze zijn de enige `toeristen' op dat moment. Nog geen uur later stroomt het Place du Trocadéro vol en gaan zij op in de massa.

De familie heeft zich gemakkelijk aangepast aan het leven in Frankrijk. Het geboortekaartje van de jongste zoon werd ook in het Frans opgesteld en het antwoordapparaat wordt in vlekkeloos Frans door Marion ingesproken. Ze genieten van lekker eten en lekker koken. Ze hebben een prachtig appartement aan de Boulevard Saint Michel en in de wijnkelder liggen mooie wijnen.

Er zijn slechts enkele Franse gewoontes die ze meteen zullen laten vallen als ze weer terug naar Nederland gaan. Erik: ,,De Fransen kunnen niet vergaderen. Er ontbreekt een agenda. Op een gegeven moment roept iemand: `ik moet weg' en dan staat iedereen op. Vergadering afgelopen, niets besloten. Dat zien we de volgende keer wel weer. Het werkklimaat is veel te hiërarchisch, Nederlandse directheid wordt niet gewaardeerd – ik houd me in – en Fransen werken belachelijk lang door. Zodra ik terug ben in Nederland hoop ik weer gewoon om zeven uur 's avonds thuis te zijn.

Foto: Daphné Bouvard