Bellenblazen in Vinkeveen

Om op een tropische vakantiebestemming te kunnen afdalen naar kleurrijke riffen moet eerst een duikbrevet worden behaald. Op de duikbeurs in Utrecht kunnen liefhebbers van de onderwaterwereld terecht voor informatie over duikcursussen, -reizen, -apparatuur en -kleding.

Als fulltime snob heb ik duiken lange tijd geassocieerd met het beeld van een redderend groepje dikbuikige, besnorde mannen dat zich op een mistroostige dag in Vinkeveen opmaakte voor een duik. Het gehannes met loodzware flessen en een wirwar aan slangen, met als treurig dieptepunt het eend-achtige gewaggel met lange zwemvinnen, kon toch moeilijk een sport genoemd worden. Met het spektakel van sporten als heli-skiën, zeezeilen of polo heeft duiken weinig te maken. Publiek en een wedstrijdelement ontbreken per definitie en het contact tussen duikers onderling is beperkt tot een gebarentaaltje dat het niveau van indiaantje spelende kinderen niet overstijgt.

Toch stop ik altijd met zappen als ik de luchtbellen van een onderwaterdocumentaire vermoed. Zodra zich een haai of walvis op het scherm vertoont, blijf ik kijken. Wie eet wie onder water, wie heeft de beste vermomming en wie is de allermooiste onder al die exotische schoonheden, waren wezenlijke vragen die mij als jeudigde tv-kijker al bezighielden. Toen ik vorig jaar in een BBC-uitzending zag hoe een amateurduiker gekooid en wel oog in oog zwom met haaien rond het Great Barrier Reef, besloot ik tot een duikcursus.

Er volgden een dik cursusboek vol hoofdstukken over apparatuur, samengeperste lucht, tijd en diepte en een aantal duiken in een chloorrijk pierenbadje waar je zaken leert als onder water ademen, zweven en je masker afzetten. Het voordeel van een cursus in Nederland is dat je op je vakantieadres direct de zee in kunt voor de verplichte vijf buitenduiken. Bovendien is een tropische zee met een rijk arsenaal aan vissen inspirerender dan de Vinkeveense Plassen.

Zoals veel Nederlanders vlieg ik naar Curaçao. De temperatuur is er ideaal en aan de zuidkant van het eiland ligt een uitgestrekt kleurrijk rif met een overvloed aan duiklocaties. Onderdak vond ik in het Lions Dive Hotel, waaraan verbonden het vijfsterren PADI duikcentrum `Underwater Curaçao'. Eenmaal op een diepte van ±12 meter openbaart zich een nieuwe wereld met ongekende vormen en vele kleurrijke wezens. Daags na het behalen van het `Open Water Diver' brevet wacht de ware fanaat nog een hele reeks `specialty courses' zoals `deep diving', `night diving' (als de kreeften gaan scharrelen en de reuzenslangen in beweging komen) of `wreck diving'. Als kersverse duiker daal ik de volgende ochtend af naar het op 30 meter diepte gelegen wrak van de Superior Producer, een vrachtschip dat in de jaren zeventig vlak voor de haven van Willemstad zonk nadat de lading T-shirts was gaan schuiven. De vracht vormde een geliefde buit voor de lokale bevolking. Sommigen doken - slechts voorzien van bakstenen onder de oksels - naar de T-shirts. Anderen, mèt duikuitrusting, bleven te lang beneden of liepen decompressieziekte op.

Het doorkruisen van de laadruimte van de Superior Producer is fascinerend. Het wrak is volledig in bezit genomen door planten en vissen, al laat de vaak gesignaleerde hamerhaai, het spectaculairste dier in deze regio, zich vandaag niet zien. Net als ik een kijkje wil nemen in de stuurhut, geeft mijn instructeur het signaal tot opstijgen.

Liefhebbers van de onderwaterwereld kunnen dit weekeinde terecht in Utrecht, waar de grootste duikbeurs van Europa, Duikvaker '99, wordt gehouden. In een groot bassin worden demonstraties gegeven waarbij bezoekers - ook beginners - zelf kunnen duiken. Zo'n 100 standhouders tonen de nieuwste apparatuur en kleding, er zijn films en er zal een groot aantal aanbieders van duikreizen aanwezig zijn. Aan peuters en jonge tieners is de beurs niet besteed. Je kunt in Nederland pas met duiken beginnen op je zestiende. Mensen die menen te oud te zijn voor deze sport zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de Duitse fotografe Lenie Riefenstahl. Zij dook op haar negentigste nog met onderwatercamera en al de diepte in om plaatjes te schieten van reusachtige pijlstaartroggen.

INFORMATIE

Beurs Duikvaker

Duikvaker 1999, Voordorphal op het Veemarktcomplex, Sartreweg 1, 3573 PW, Utrecht, tel. 030-6666358, e-mail: tec@euronet.nl. De beurs is op za 20 febrgeopend van 10-18u en zo 21 febr van 10-17u. Toegangsprijs ƒ18, kinderen tot 8 jaar gratis. Voor professionals (off shore, brandweer en de reiswereld) is de beurs ook op vr 19 febr vanaf 19u30 geopend.

Cursussen

Tussen de diverse duikopleidingen is weinig verschil. Zowel bij de grootste organisatie PADI (Professional Association of Diving Instructors) als bij SSI (Scuba Schools International) wordt de kennis beproefd met een examen. Daarna moeten nog vier à vijf buitenduiken worden gemaakt. Wie slaagt, krijgt het brevet `Open Water Diver', waarmee overalter wereld een uitrusting kan worden gehuurd voor een zelfstandige duik tot een diepte van 30 meter. Mensen die hun vakantiedagen niet willen besteden aan theorie en zwembadoefeningen kunnen dat gedeelte in Nederland alvast afwerken.

Informatie:

Holland Diving, Amstelveenseweg 136, 1075 XM Amsterdam, tel. 020-6712031. Vervolgcursus Curaçao: Lions Dive Hotel/Underwater Curacao,

Bapor Kibr, tel. 0059994818100. E-mail: lionsdive@lionsdive.com en het westelijker gelegen

Habitat, Coral Estate, Rif St. Marie, Curaçao, tel. 0059998648800. E-mail: curacao@habitatdiveresorts.com

Curaçao Tourist Bureau Europe, Vasteland 82-84, 3011 BP Rotterdam, tel. 010-4142355.

    • Yvo van Regteren Altena