Aegon koopt verzekeraar in VS voor 19 mld

Verzekeraar Aegon neemt voor 19 miljard gulden de Amerikaanse branchegenoot Transamerica over. Door de overname wordt het Nederlandse concern de op twee na grootste levensverzekeraar in de Verenigde Staten.

Bestuursvoorzitter K. Storm van Aegon noemde de overname vanochtend ,,winst voor alle partijen''. Volgens hem is Transamerica een sterk merk in de Verenigde Staten. ,,De verzekeraars vertonen grote gelijkenissen en de producten vullen elkaar mooi aan. Transamerica richt zich bijvoorbeeld meer dan Aegon op de hogere inkomens in Amerika.''

Na de overname van de Generale Bank door Fortis vorig jaar (24 miljard) is de deal met Transamerica de grootste in de Nederlandse geschiedenis. In 1996 werd Aegon door de overname van Providian al een grote speler in Amerika. Die aankoop kostte de verzekeraar toen ruim 6 miljard gulden. ,,Levensverzekeraars zijn alleen nog in Amerika te betalen'', zo verklaarde Storm de prijs van het relatief goedkope Transamerica. Op de beurs was het bedrijf dertien keer de winst waard, terwijl voor het aandeel van Aegon momenteel veertigmaal de winst wordt betaald. Om de kans op een tegenbod te verkleinen biedt de verzekeraar een premie van ruim 35 procent boven op de beurskoers van Transamerica. Naast levensverzekeringen is het concern ook actief als leasebedrijf, bedrijfsfinancierder en als vastgoedbeheerder.

Met het winstgevende Transamerica hoopt Aegon de gezamenlijke kosten met bijna 300 miljoen gulden terug te kunnen dringen. ,,Die bezuiniging gaat in de komende drie jaar plaatsvinden. Hoe we dat gaan doen en met hoeveel banenverlies in Amerika dat gebeurt kan ik nu nog niet zeggen'', aldus Storm.

Aegon betaalt het overnamebedrag voor 70 procent in aandelen en voor 30 procent in contanten. In totaal moet Aegon circa 10 procent nieuwe aandelen uitgeven, terwijl een belang van 2,5 procent van de Vereniging Aegon wordt overgenomen. Deze grootaandeelhouder (ruim 30 procent) zal nieuwe preferente aandelen uitgeven waardoor de vereniging de meerderheid van stemmen behoudt.

Aegon gaat er vanuit dat Transamerica in 1999 en in 2000 zal bijdragen tot een extra winst per aandeel van 3 procent. Daarmee verwacht het concern op een winstgroei (per aandeel) te komen van 12 tot 15 procent dit jaar. Aandeelhouders reageerden enthousiast: de koers steeg vanochtend met meer dan 6 procent tot 89,85 euro.

ACHTERGROND: pagina 19